31 серпня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1492 – вперше Московська держава і Османська імперія уклали між собою мирний договір.

1806 – імператор Олександр I в якості основного принципу зовнішньої політики Росії задекларував безкорисливість (найцікавіше, що це в принципі не можливо).

1892 – російський промисловець і меценат Павло Михайлович Третьяков запропонував Московській міській думі передати в дар місту створену ним художню галерею.

1900 – у Британії продана перша пляшка “Кока-Коли”, на сьогоднішній день найпопулярніший безалкогольний газований напій у світі.

1913 – свій день народження святкує голландський футбольний клуб “ПСВ” (був утворений співробітниками компанії Philips).

1939 – завершився радянсько-японський озброєний конфлікт в районі річки Халхін-Гол (японці втративши 6-у окрему армію були змушені укласти мирну угоду).

1962 – Тринідад і Тобаго (острівна держава в південній частині Карибського моря) проголосили незалежність від Великобританії, але залишилися в складі Британської Співдружності Націй.

1991 – Республіка Киргистан заявила про вихід зі складу СРСР і оголосила про свою незалежність.

1994 – Ірландська республіканська армія оголосила про перемир’я у війні з британськими силовими структурами і протестантськими угрупованнями.

1994 – останні військові підрозділи російських військ були виведені з Німеччини.

31 серпня народились:

161 – римський імператор Луцій Елій Аврелій Коммод (був останнім представником династії Антонінів, правління зазначалося казнокрадством, розпустою і нестримними розвагами).

1749 – російський письменник і філософ, громадський діяч Олександр Миколайович Радищев (автор знаменитої “Подорож з Петербургу до Москви”, за дану книгу піддався гонінням з боку влади, був засуджений і висланий в Сибір).

1853 – російський воєначальник, генерал Олексій Брусилов (автор знаменитого “Брусиловського прориву” в ході Першої світової війни, був гарячим прихильником створення революційних частин під командуванням більшовиків, проте пізніше в своїх мемуарах різко висловлювався проти влади ВКП (б)).

1869 – російський революціонер, один із засновників РСДРП (Російська соціал-демократична робітнича партія), Олександр Потресов, був яскравим представником руху меншовиків.

1874 – відомий американський психолог Едуард Лі Торндайк (вивчав рухові реакції тварин, був прихильником теорії коннектівізма).

1879 – відомий російський композитор Віктор Олександрович Успенський.

1903 – французький філософ і музикознавець Володимир Янкелевич (його сім’я була родом з Одеси).

1940 – кінорежисер Геннадій Васильєв (знімав фільми на тему російської історії).

1945 – льотчик-космонавт, командир безлічі орбітальних науково-дослідних комплексів Леонід Попов.

1974 – знаменитий український тенісист Андрій Медведєв (був четвертою ракеткою світу, виграв 11 титулів в одиночному розряда, найуспішніший тенісист України).

http://www.parta.com.ua