Персона Форуму видавців у Львові: Януш Ґловацький

Продовжуємо традиційну рубрику, в якій знайомимо з письменниками-учасниками цьогорічного Міжнародного літературного фестивалю у Львові.

Польський письменник, драматург і журналіст Януш Ґловацький (Janusz Głowacki) завітає до Львова на 21. Форум видавців.

Народився Януш Ґловацький у м. Познань в 1938 році. Закінчив філологічний факультет Варшавського університету.

Ґловацький — американець польського походження. У 1981 році виїхав із Варшави до Нью-Йорка. Одружився з українською режисеркою Оленою Леоненко.

В 1960 році він опублікував свою історію «На пляжі» в журналі «Альманах молодих», яка стала його дебютом.

Через 4 роки почав працювати в журналі «Культура», де вів свою колонку до 1981 року. Його перші публікації «Водоворот абсурду» (“Wirówkanonsensu”, 1968) і «Новий танець ля-ба-да» ( “Nowytaniecla-ba-da”, 1970) прийшлися до смаку читачам.

Ґловацький викладав в Колумбійському університеті, коледжі Беннінгтону, проводить різноманітні семінари в театрах. Твори письменника були перекладені на англійську, німецьку, китайську, естонську, чеську, французьку, російську, іспанську та інші мови.

Ґловацький написав сценарії до кількох фільмів. Серед них фільми А. Вайди «Полювання на мух» (1969), М. Пивовского «Рейс» (1970). Останній багато критиків вважають найкращою польською комедією усіх часів.
Найвідоміші твори Ґловацького «Четверта сестра», «Антигона у Нью-Йорку», «Попелюха», «Фортінбрас спився» давно вже увійшли у золотий фонд сучасної світової драматургії. Романи «Останній сторож» (2001) — ексцентрична пародія на життя аристократичної та фінансової еліти та «З голови» (2004) стали одними з найулюбленіших серед читачів. Його п’єси були поставлені на сценах різних країн світу.

Ґловацький є лауреатом багатох премій. Серед них: National Endowment for the Arts, Hollywood Drama Logue Critic’s Award,American Theatre Critics Association Award, Guggenheima, Drama League of New York Playwriting Award та інші.

«Я вважаю, що варто показувати смішні сторони і слабкості героя, щоб він був живим та зрозумілим» — ділиться автор.

Сьогодні Януш Ґловацький є дійсним членом Союзу польських письменників. Зараз живе у США, де відомий перш за все як драматург.

http://bookforum.ua