Мешканка Угорщини хотіла ввезти в Україну психотропний препарат

В ручній поклажі закарпатські митники знайшли обмежені для переміщення медпрепарати

В угорки, яка їхала з Угорщини в Україну міжнародним пасажирським потягом «Захонь-Чоп», фахівці Чопської митниці виявили 90 пігулок медичного препарату «Frontin». Цей медпрепарат громадянка не вказала в митній декларації та не заявила про нього при усному опитуванні. Зазначимо, що знайдений препарат містить діючу речовину «alprazolam» по 0,5 мг в кожній пігулці, вироблено його в Угорщині.

Знайшли митники «Frontin» разом з іншими ліками в дорожній валізі громадянки. Доступ до нього нічим не утруднювався, громадянка переміщувала медпрепарат для себе і придбаний він був, за її словами, за рецептом лікаря в аптеці м. Кішварда.

«Alprazolam» є психотропною речовиною, його обіг та переміщення через митний кордон України обмежено. Дозволяється фізичній особі перевозити, наприклад цей же «Frontin» в тому разі, якщо його придбано за призначенням лікаря і в громадянина є рецепт виданий закладом охорони здоров’я.

На момент перетину митного кордону України у громадянки Угорщини відсутні будь-які дозвільні документи на переміщення цього медпрепарату. Таким чином, вона не заявила митному органу точні відомості про переміщувані через митний кордон предмети, які підлягають обов’язковому декларуванню та обмежені до переміщення через митний кордон України. Зазначені дії угорки мають ознаки порушення митних правил, передбаченого статтею 472 МКУ та на підставі статті 511 в неї вилучено товари – безпосередні предмети порушення митних правил – медпрепарат «Frontin».

Інформаційно-комунікаційний відділ Головного управління Міндоходів у Закарпатській області