Дієтичне харчування прирівняють до алкогольних напоїв

Такі новації чекають закарпатців вже з листопада.

З 1 вересня 2014 року підвищились на 5% специфічні ставки акцизного податку на тютюнові вироби, тютюн та його промислові замінники. У такому самому розмірі збільшилося мінімальне акцизне податкове зобов’язання на сигарети з фільтром та без фільтра.

Крім того, з 1 листопада цього року до числа алкогольних будуть зараховані напої, які раніше класифікувалися як продукти дієтичного харчування, з вмістом етилового спирту в розмірі 8,5% і більше. Тепер для таких напоїв акцизний податок встановлено на рівні 70,53 грн. за 1 літр 100% спирту, а при їх реалізації в роздрібній мережі або при оптових поставках, використання акцизної марки стає обов’язковим. Зокрема, це настоянки і бальзами, які реалізують аптечні заклади, а також есенції, добавки, що використовуються в кондитерській промисловості.

Варто зазначити, що тимчасово з 3 серпня 2014 року до 1 січня 2015 року, до підакцизних товарів віднесено паливо моторне альтернативне, на яке встановлено акцизний податок в розмірі 99 євро за 1000 кг. При цьому в 2014-2015 роках обов’язковий вміст біоетанолу в моторних бензинах має становити не менше 5% їх об’єму.

Загалом, всі зміни до статті 215 ПКУ викличуть подорожчання тютюнових виробів, промислових замінників тютюну і алкогольних напоїв, шляхом збільшення мінімальної відпускної ціни для продукції цього роду.

Наприклад, мінімальна відпускна ціна за пляшку горілки об’ємом 0,5л після 3 серпня 2014 зміниться з 34,9 грн. до 39,9 грн. А максимальні ціни на тютюнові вироби збільшаться на суму до 1 гривні за пачку.

Інформаційно-комунікаційний відділ Головного управління Міндоходів у Закарпатській області