Причина більшості пожеж на Закарпатті – людський фактор

Говорячи про небезпеку пожеж для людини варто нагадати, що однією з основних причин появи вогню залишається причина необережного із ним поводження.

Так, на Закарпатті із 1039 пожеж, що виникли протягом 8 місяців поточного року 661 загорання виникло з причини необережного поводження з вогнем самими громадянами. І хоча левова частка із цих «необережних» пожеж (399 випадків) виникала через загорання сміття та сухої рослинності на відкритих територіях, списувати їх з рахунків не можна, адже такі, нібито незначні пожежі, можуть призвести до справжнього лиха.

З приходом осені, та початком осінньо-польових робіт це питання тільки набирає обертів. До оперативно-рятувальної служби щодоби надходить по п’ять, а то й десять викликів на ліквідацію загорань сухостою та сміття, що виникають на присадибних ділянках в полі чи на городі. А шкода від такого спалювання багатолика і надзвичайно небезпечна. На превеликий жаль, краяни рідко надають цьому увагу.

І як наслідок, в пік осіннього паління сухої трави, повітря в містах, а особливо в селах перетворюється із ароматного в отруйне та небезпечне для нашого здоров’я і життя. А десятки, а то й сотні гектарів життєдайного ґрунту перетворюються на випалені поля, із повною руйнацією ґрунтового шару, адже під час пожежі вигорають рослинні залишки та гинуть ґрунтоутворюючі мікроорганізми. Отож, щорічне спалювання листя спричинює виснаження ґрунту та, відповідно, зменшення врожайності.

Окрім цього, такі пожежі швидко поширюються, особливо у вітряні дні, вони можуть переміщуватись на лісові масиви, житлові або дачні будинки, тощо. А зупинити вогонь, що набрав сили, буває дуже непросто, навіть професіоналам-вогнеборцям. На гасіння таких пожеж витрачаються величезні сили та засоби.

Саме тому треба боротися не тільки із самими пожежами, а й з їхньою першопричиною – необережністю людей.

З огляду на це, шановні громадяни, будьте дуже обережними з вогнем у межах будь-якої природної території. Ніколи не кидайте непогашені сірники або цигарки. Пояснюйте друзям і знайомим, що їхня необережність може стати причиною пожежі. Також ніколи не можна залишати без нагляду й багаття, яке слід розкладати лише в попередньо обладнаних для цього місцях. А кинуті на сонячній галявині пляшка, чи шматок скла, фокусуючи сонячне проміння, здатні спрацювати як запалювальні лінзи й спричинити самозагорання лісових масивів, завдаючи непоправної шкоди довкіллю.

Будьте уважні та обережні, бережіть себе та своїх близьких.

У ДСНС України у Закарпатській області