Закарпатських дітей не оздоровили

Прокуратура Закарпатської області виявила ряд порушень при забезпеченні права дітей на оздоровлення та відпочинок і вимагає від керівництва ОДА вжити заходів щодо усунення виявлених порушень та вирішити питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності начальника управління молоді та спорту департаменту освіти і науки, молоді та спорту та начальника відділу молодіжної політики та організації оздоровлення департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА.

Як повідомила начальник відділу захисту прав дітей прокуратури області Олеся Бокоч:

«Органами прокуратури області проведено перевірки дотримання законодавства про забезпечення права дітей на оздоровлення та відпочинок, у ході яких встановлено ряд порушень».

Зокрема, прокуратура встановила, що управління молоді та спорту департаменту освіти і науки, молоді та спорту Закарпатської ОДА не в повному обсязі забезпечило виконання Регіональної програми оздоровлення та відпочинку дітей і розвитку мережі дитячих закладів оздоровлення та відпочинку на 2014-2017 роки, схваленої розпорядженням голови обласної державної адміністрації.

Так, послугами з оздоровлення та відпочинку дітей забезпечено тільки 49 604 дітей, в тому числі 1 222 дітей-сиріт та дітей, позбавлених батьківського піклування, 951 дітей-інвалідів.

Крім того, перевірка показала, що на території області перебуває 47 дітей-переселенців з АРК, міста Севастополь, а також 198 дітей-переселенців зі східних областей України. Попри значну кількість дітей-переселенців, з них оздоровилися тільки двоє.

Органи влади області не забезпечили належного фінансування оздоровчої кампанії. До прикладу, Хустським міжрайонним прокурором виявлено, що районна програма оздоровлення та відпочинку дітей на 2014 рік не була розроблена і не затверджена. Завдяки своєчасному реагування міжрайонного прокурора права неповнолітніх мешканців Хустського району на оздоровлення поновлені. За втручання органів прокуратури області для потреб дітей на оздоровлення були виділені 677 тис. грн., на які були закуплені путівки в дитячі табори.

Втім, через неналежне виконання своїх обов’язків працівниками управління молоді і спорту облдержадміністрації процедура закупівлі путівок за державні кошти не відбулася.

Також, проведеними прокурорськими перевірками у дитячих таборах виявлені і порушення щодо створення належних умов для проживання, виховання, харчування дітей, надання їм невідкладної медичної допомоги.

А прокурорами Свалявського, Перечинського районів під час перевірок встановлені факти порушень вимог Закону щодо створення безпечних умов перевезення дітей.

До того ж, місцевими органами виконавчої влади та місцевого самоврядування неналежно забезпечується право дітей на оздоровлення дітей Українському дитячому центрі «Молода гвардія».Так, із 263 виділених на область у цьому році путівок до УДЦ «Молода гвардія» лише 101 надано дітям-сиротам та дітям, позбавленим батьківського піклування, 25 – дітям-інвалідам.

Прес-служба прокуратури Закарпатської області