Форум Видавців та Ініціатива «Українсько Єврейська зустріч» запрошують відвідати 11-13 вересня низку заходів «Українсько-Єврейські зустрічі-2014»

Сьогодні, коли Україна протистоїть кривавій агресії російських окупантів, українцям надзвичайно корисним є досвід Ізраїлю – країни, яка понад півстоліття протистоїть жорстокому й підступному ворогові, воює зброєю, силою духу та високою культурою. Про найрізноманітніші аспекти усього цього йтиметься на дискусіях у Палаці Потоцьких, які відбудуться 11-13 вересня за участі провідних фахівців і громадських діячів.

У незалежній Україні, побудованій на принципі єдиної політичної громадянської нації, українці та євреї отримали змогу вільно розвиватися, користуючись усією повнотою політичних, суспільних, культурних прав. Дискриміновані в минулому, переслідувані та винищувані імперськими, авторитарними й тоталітарними режимами, обмежувані в сфері розвитку культури, українці та євреї мають багато спільного. Україна та Ізраїль – молоді нації з давньою історією, багатою культурною спадщиною та пасіонарною громадою. Революція гідності спонукала нас до ще більшого взаєморозуміння та взаємодії, проявила нові грані солідарності.

11.09 о 16.00 почнеться дискусія “Євреї Східної Європи у дзеркалі сучасної літератури”, яку провадитимуть українські письменники Юрій Винничук і Лариса Денисенко та російська письменниця, член виконавчого комітету російського ПЕН-клубу Людміла Уліцкая, а модеруватиме розмову член правління українського ПЕН-клубу, письменник Анатолій Дністровий. Для усіх цих літераторів єврейська тема не є центральною в їх творчості, проте наявна в їхній прозі як вагомий компонент осмислення людської долі.

11.09 о 18.30 також відбудеться авторська зустріч зі спеціальною гостею фестивалю Людмилою Уліцкою (Росія), яку модеруватиме публіцист і письменник Юрій Володарський (Україна). Вона триватиме в Першому українському театрі для дітей та юнацтва (вул. Гнатюка, 11).

12.09 о 10.00 відбудеться дискусія “Євреї в політичному, суспільному, культурному просторі України після революції гідності”. У ній братимуть участь поет Борис Херсонський, художник Олександр Ройтбурд, директор Центру досліджень історії та культури східноєвропейського єврейства, головний редактор видавництва “Дух і Літера” Леонід Фінберг і єврейський громадський діяч, голова Генеральної Ради Євро-Азійського Єврейського Конгресу Йосиф Зісельс, модеруватиме розмову головний редактор незалежного культурологічного часопису “Ї”, виконавчий директор українського ПЕН-клубу Тарас Возняк. Усі учасники дискусії впродовж усього свідомого життя плекали спадщину та культурні цінності євреїв України, а коли всі свідомі громадяни України вийшли на Майдан, активно включилися в відстоювання вільного, демократичного, європейського вибору своєї вітчизни.

13.09 о 12.00 розпочнеться дискусія “Євреї Східної Європи у дзеркалі перекладів на українську з іноземних мов” за участі перекладачів Юрка Прохаська й Петра Рихла, президента центру “Холокост” ім. д-ра А. Шварца Михайла Шермана, модеруватиме розмову перекладач, член правління українського ПЕН-клубу Андрій Павлишин. Основна тема розмови: що вже зроблено і що слід зробити, щоби якомога повніше представити культурну спадщину євреїв України та Центрально-Східної Європи, створювану різними мовами, проте об’єднану долею, часом і місцем, наче в класичній трагедії? Як наблизити українському читачеві цю спадщину та впровадити в кровообіг національної культури?

Організатором цих дискусій стала канадська громадська організація “Українсько-єврейська зустріч” (The Ukrainian Jewish Encounter, http://www.ukrainianjewishencounter.org/) – багатонаціональна ініціатива, що постала в 2008 році в якості спільного проекту за участі українців, перейнятих збереженням юдейської та християнської спадщини, мешканців України, Ізраїлю та країн поселення, вчених, громадських діячів, митців і широкої громадськості задля зміцнення й поглиблення відносин між двома народами.

http://bookforum.ua