Закарпатці боргують за газ більше 60 мільйонів

Хоча 10 мільйонів «хвостів» за останні три місяці вже погасили

Станом на 1 серпня 2014-го населення краю боргувало газовикам за спожите блакитне паливо 61,5 мільйона гривень. Утім, за три місяці до того «хвости» були на 10,1 млн грн більшими – цю суму вдалося погасити завдяки проведенню індивідуальної роботи з боржниками. Загалом «Закарпатгаз» із початку року відключив близько 1200 споживачів, котрі не розраховувалися вчасно, аби не допустити подальшого зростання заборгованості, що загрожує зривом опалювального сезону.

На підприємстві кажуть, що змушені вдаватися до таких крайніх заходів, оскільки боржники відмовляються від конструктивного діалогу й ідуть на співпрацю лише після того, як газопостачання припинене.

«В умовах енергетичної кризи в Україні через припинення поставок газу з Росії існує ймовірність, що опалювальний сезон 2014 – 2015 буде доволі складним. Ми докладаємо максимум зусиль для забезпечення потреб населення, але недостатній рівень проплати перешкоджає компанії вчасно розраховуватися з постачальниками природного газу та купувати необхідні його обсяги», – наголошує заступник голови правління ПАТ «Закарпатгаз» із постачання та обліку газу Вік­торія Томинець.

А родинам, які не можуть сповна платити за блакитне паливо, радить звернутися в органи соцзахисту для отримання субсидій та компенсацій. До речі, оперативно вирішувати питання заборгованості – в інтересах самих споживачів, бо якщо газопо­стачання вже припинили – за його відновлення доведеться платити. Плюс погашати борги…

Закарпатська Правда