Персона Форуму видавців у Львові: Аннелі Юрдаль

Продовжуємо традиційну рубрику, в якій знайомимо з письменниками-учасниками цьогорічного Львівського міжнародного літературного фестивалю.

Аннелі Юрдаль (нар. 1960 р.) – шведська письменниця, літературний критик газет «Aftonbladet» і «Sydsvenska Dagbladet», редакторка і авторка антологій. Читає лекції на теми класового поділу, гендеру, шведської робочої літератури та сучасної прози.

Після наукових публікацій та дискусійних збірок дебютувала в художній літературі 2009 року. Творчість Аннелі Юрдаль відзначена нагородами ім. Людвіґа Нордстрьома (Ludvig Nordström-priset) 2005 р., ім. Муи Мартінсон (Moa Martinson-priset) 2010 р. та премією в галузі культури від міста Катрінегольм (Katrineholms kulturpris) 2012 р.

Її найновіший роман, “Не дозволь цьому місту витягнути з тебе життя, Моно”, вийшов у 2014 році. У романі йде мова про молоду дівчину Мону, яка переїжджає з маленького села до міста Остерсюнд. Місто видається їй ледь не мегаполісом, заповненим кав’ярнями, кінотеатрами, танцювальними майданчиками і красивими чоловіками-військовослужбовцями. Мона починає працювати у молодого подружжя, доглядає за їхньою донькою. Брітт та Уве відкривають для Мони світ музики і танцю, вона знайомиться з гітаристом джазової групи і народжує від нього дитину.

Через багато років мати і донька спробують розворушити громіздку темряву минулого і з’ясувати, що насправді сталося, – бо ж забувати так приємно.

Аннелі Юрдаль написала роман про життя на початку 1960-х років, яке було сповнене віри у майбутнє, та разом з тим на нього накладали відбиток класові відмінності та нерівні можливості. У той час ще не вживали протизаплідних таблеток, аборти були заборонені, а самотні молоді матері потерпали від людського осуду.

http://bookforum.ua