Мобілізовані підприємці податків не платитимуть

В Головному управлінні Міндоходів у Закарпатській області інформують, що мобілізовані підприємці звільнені від сплати податків на весь період проходження військової служби.

Це передбачено Законом України від 20 травня 2014 року № 1275-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення оборонно-мобілізаційних питань під час проведення мобілізації», який набрав чинності 6 вересня цього року.

Зокрема, внесено зміни до Податкового кодексу України та встановлено пільги щодо сплати податків та звітування для самозайнятих осіб або громадян – приватних підприємців, які призвані на військову службу під час мобілізації. Отож, на весь період військової служби такі громадяни звільняються від обов’язку нарахування, сплати та подання звітності з податку на доходи фізичних осіб та єдиного податку. Підстава для такого звільнення – подана громадянином до органу доходів і зборів за місцем податкової реєстрації протягом 10 днів після демобілізації заява та копія військового квитка.

Крім того, у Податковому кодексі з’явилася нова норма, згідно з якою суми грошової допомоги не оподатковуються податком на доходи фізичних осіб. Це стосується коштів, що надаються фізичним особам або членам їхніх сімей, військовослужбовцям, призваним на військову службу за призовом у зв’язку з мобілізацією, або компенсаційні виплати з бюджету в межах середнього заробітку працівників, призваних на військову службу за призовом під час мобілізації.

Інформаційно-комунікаційний відділ Головного управління Міндоходів у Закарпатській області