Студенти УжНУ збираються в похід

Вступаючи до такого великого вишу, як Ужгородський національний університет, першокурсник повинен засвоїти багато нового.

Мабуть, найпершим структурним підрозділом, про який почули цьогорічні першачки УжНУ, став студентський профком – один з організаторів першовересневого концерту “Давай познайомимось”. Ми вирішили поспілкуватися із виконувачем обов’язків його голови Ростиславом Головчанським, аби розставити крапки над “і” найперше для неофітів.

Припустімо, що я – першокурсник. Про компетенцію органів студентського самоврядування знаю мало що. То чим займається студентський профком у першу чергу?

– Первинна профспілкова організація студентів УжНУ займається передусім соціальним захистом, оздоровленням та дозвіллям студентів. Ми організовуємо на більшості факультетів Дні першокурсника та Дні факультету, а також фестиваль талантів “Студентська осінь”, “Міс УжНУ”, “Брейн-ринг” тощо.
Чи плануєте щось змінювати в тих заходах, які проводите?

– Найперше хочемо змінити процедуру проведення наших суботників. Цьогоріч плануємо зосередити увагу й зусилля на впорядкуванні санаторію-профілакторію “Скалка” в селі Кам’яниці Ужгородського району. Суботник на “Скалці” хочемо проводити восени, а не навесні, аби мати змогу поселити там делегації перших весняних наукових конференцій. Крім того, до традиційного Кубку профкому з футболу хочемо “підтягнути” волейбол та баскетбол.
Чи плануєте проводити якісь нові заходи?

– Так, звісно. Із найважливішого: ми створили комісію, що має стежити за дотриманням порядку в гуртожитках. Зауважу, що комісія опікується дотриманням прав і зобов’язань як студентів, так і комендантів та охоронців, тобто ми стараємося бути максимально об’єктивними. До комісії входитимуть кілька членів профспілки, які на чолі з ректором УжНУ або кимось із проректорів раз на два-три тижні відвідуватимуть гуртожитки з метою перевірки. Стосовно нового у дозвіллі, то цьогоріч плануємо проводити кубки із популярних комп’ютерних ігор “Dota” та “Сounter Strike”. Найближчим часом, упродовж двох тижнів (поки погода дозволяє), хочемо організувати наймасовіший похід студентів на Говерлу. Плануємо, що з кожного факультету у похід вирушить близько 20 студентів. Маршрут складає 6 км, тож ми розрахували, що це займе приблизно 5-6 годин.
Гадаю, багатьох першокурсників зацікавить така активна діяльність. Наостанок – головне: що потрібно зробити, аби вступити до профспілки?

– Потрібно просто написати заяву голові профбюро на факультеті. Дізнатися, хто голова, зовсім нескладно – на кожному факультеті розміщені дошки з інформацією про представників студентського самоврядування.

Ірина Левіна, Медіацетр УжНУ