Науковцы створюють 3D-карту Синевира!

Наукові працівники Інституту телекомунікацій та глобального інформаційного простору Національної академії наук України за допомогою сучасних приладів досліджують озеро Синевир. Результатом роботи науковців стане створення 3Д карти Синевира, де будуть зібрані всі дані про водойму.

Робота над створенням карти ділиться на два етапи: робота на озері та вивчення космічних фотознімків. Спочатку науковці, за допомогою сучасних вимірювальних приладів, визначать всі глибини озера та створять карту глибин водойми. Вони також зроблять відбір даних відкладів за допомогою геологічної трубки та проведуть експеримент проникнення світла певної довжини хвилі на різних глибинах.

Другим етапом стане робота з космічними знімками. «Ми замовляємо знімки озера високої розподільної якості, які зроблені в різний період року, – розповідає науковий співробітник Інституту телекомунікацій та глобального інформаційного простору Національної академії наук України Ігор Радчук. – За їх допомогою ми зробимо моніторинг водної рослинності та класифікацію рослин за двома індексами – LAI та NDVI. Також робитимуться дослідження антропоегнного та техногенного навантаження на озеро, визначиться температурний режим озера та створиться база геоданих водойми».

Джерело: НПП «Синевир»