На Театральній вчитимуть рятувати життя

12 вересня з 11.00 до 13.00 на пл. Театральній м. Ужгорода обласною організацією Товариства Червоного Хреста України проводиться показовий тренінг з надання першої невідкладної допомоги тренером Товариства ЧХ на тренажерах-ляльках, розгортання пересувного пункту по вимірюванню артеріального тиску, роздачею буклетів та листівок, проведенням розіграшу «Щедрий квиток».

Крім цього, буде проводитися збір коштів через скриньки, прийом одягу, взуття, постільної білизни, засобів гігієни, продуктів харчування для надання допомоги переселенцям зі Сходу.

Довідково:

З 2000 року щорічно у другу суботу вересня проводиться Всесвітній день надання першої невідкладної медичної допомоги. Ініціатором його проведення виступили національні організації – члени Міжнародного руху Червоного Хреста і Червоного Півмісяця.. Цього року Всесвітній день першої допомоги відзначається 13 вересня і основне гасло заходу «Будь героєм. Збережи життя! Перша допомога для всіх, усюди».

Основне завдання при наданні першої медичної допомоги полягає в тому, щоб шляхом проведення необхідних найпростіших медичних заходів врятувати життя потерпілому, зменшити його страждання і попередити розвиток можливих ускладнень.

Ситуації, що вимагають надання екстреної медичної допомоги виникають, як правило, несподівано. Це можуть бути забої, переломи у побуті або під час занять спортом; відмороження або теплові удари; ураження електричним струмом; утоплення. Такі ситуації, як правило, розвиваються стрімко і ускладнюються відсутністю людей з медичною підготовкою. Неправильні дії замість допомоги можуть завдати шкоди. Часто люди не знають елементарного – як перев’язати рану, виміряти артеріальний тиск та інші нескладні правила надання першої допомоги. В основному це відбувається в умовах дефіциту часу і під час відсутності людей зі спеціальною медичною освітою. У цих випадках важливо не піддаватися паніці, діяти швидко й рішуче, оскільки в такі моменти кожна секунда на рахунку і від правильних дій залежить життя потерпілого. .

Вже давно відомо про існування так званої «золотої години», того часу, коли постраждалому можна надати найбільш дієву першу допомогу. Саме в такі моменти здоров’я людини, що потрапила в несподіване критичне становище, перебуває між життям і смертю. Пояснюється це тим, що максимальні компенсаторні функції організму людини, при виникненні раптових і серйозних ушкоджень, можуть ефективно підтримувати стабільний стан приблизно протягом однієї години. Саме протягом першої години після настання нещасного випадку надання першої медичної допомоги є найбільш ефективним і дозволяє мінімізувати розвиток небезпечних ускладнень.

Надавати першу допомогу потерпілому має вміти кожна людина, яка опинилася поряд з постраждалим.

Прес-центр ОЦЗ в Закарпатській області