Мозок може боротися з хворобою Альцгеймера – вчені

Людський мозок частково здатний компенсувати шкоду, завдану хворобою Альцгеймера на ранніх етапах, про це йдеться у новому дослідженні Nature Neuroscience.

Згідно з дослідженням, деякі люди можуть, використовуючи ресурси свого організму, підтримувати здатність думати. Науковці сподіваються, що нове дослідження дозволить пролити світло на те, чому лише в деяких людей з ранніми ознаками хвороби вона розвивається до значних проблем із пам’яттю.

Однак, застерігають вчені, потрібні подальші дослідження, щоби зрозуміти ці процеси. В рамках дослідження, яке проводили вчені Університету Каліфорнії, аналізували 71 дорослу людину без ознак скорочення мозкової активності. Сканування мозку показало, що в 16 старших пацієнтів були амілоїду – скупчення білка, який вважають маркером хвороби Альцгеймера.

Всіх учасників попросили запам’ятати в подробицях серію фотографій, поки сканери досліджували їхню мозкову активність. Потім їх просили згадати загалом і в деталях всі знімки, які вони бачили.

Обидві групи показали однаково хороші результати, але ті, в кого є скупчення амілоїду в мозку, демонстрували більшу мозкову активність для відтворення зображень в деталях. Вчені кажуть, що це свідчить про здатність мозку адаптуватися і компенсувати шкоду, завдану білком на ранніх етапах, повідомляє http://www.bbc.co.uk

Доктор Лаура Фіппс з благодійної організації Alzheimer’s Research UK каже: “Необхідні довгострокові дослідження, щоб підтвердити, чи, дійсно, додаткова активність мозку, побачена в цьому дослідженні, є ознакою того, що мозок на ранніх етапах компенсує шкоду, і якщо так, то як довго мозок може боротися з цією шкодою”.

Вчені кажуть, що мають зрозуміти, чому деякі люди з накопиченням цього білка краще використовують деякі частини мозку, ніж інші.

http://health.unian.ua