У грушівського музею може відкритися філіал в Америці

Бандурист із США хоче створити за океаном філію грушівського музею.

19-літній Богдан Шутка народився в Івано-Франківську, ще дитиною з батьками емігрував до США. У місті Баффало навчався у школі, там же вступив до української молодіжної організації «Пласт». В Америці з дитинства почав займатись музикою – вчився грі на скрипці, грав у симфонічному оркестрі. Також вивчав гру на фортепіано і сопілці, на цимбалах і бандурі. Саме гра на бандурі захопила Богдана Шутку найбільше, першими вчителями в Америці, а потім в Канаді були українці за походженням, які знали бандуру і допомогли юнакові освоїти інструмент.

Наразі Богдан навчається в одному з вишів Австрії.

Щороку юнак гостює на Тячівщині, у селі Грушово, в родині місцевої вчительки Оксани Половко, яка є однокурсницею матері Богдана. І кожного разу музикант відвідує місцевий історико-краєзнавчий музей «Сріберна Земля» імені Василя Тегзи.

Зі слів директора музею Людмили Тегзи, вперше юнак побував тут ще у 9-річному віці. Під час кожного приїзду до Грушова Богдан навідується до світлиці і щиро цікавиться раритетними експонатами.

Цьогоріч Богдан всерйоз замислився над тим, щоби створити на своїй другій батьківщині філію музею, яка б стала чудовим подарунком для представників української діаспори та всіх, хто цікавиться українською національною історією та культурою.

Tyachiv.com.ua