20 вересня – пам’ять преподобного Макарія, Оптинського старця

Преподобного Макарія Господь нагородив даром духовного міркування.

 

Михайло Миколайович Іванов – майбутній преподобний Оптинський старець, народився в сім’ї орловських дворян. Він ріс тихим, хворобливим хлопчиком. Любив книги, музику, усамітнення. Михайло рано втратив матір, яка любила його і виділяла серед інших дітей, кажучи: «Відчуває моє серце, що з цієї дитини вийде щось незвичайне».

Ієросхимонах Макарій прибув до Оптиної пустинь слідом за преподобним Львом і вступив під його духовне керівництво. Ще раніше він познайомився зі старцем Львом в Площанський пустині, де перебував під керівництвом старця Афанасія, найближчого учня преподобного Паїсія Величковського.

Старець Афанасій володів великою кількістю перекладів святоотцівської спадщини, зроблених преподобним Паїсієм, і долучив до дослідницької та літературної діяльності преподобного Макарія.

Пізніше, вже в Оптиній пустині, преподобний Макарій очолює групу вчених і літераторів – ченців і світських осіб, які перекладають і обробляють на літературну мову писання (в основному в перекладах старця Паїсія) найвидатніших аскетів давнини: Ісаака Сирина, Макарія Великого, Іоанна Лествичника.

Преподобного Макарія Господь нагородив даром духовного міркування. Його смиренне слово про духовну користь ближнього підкріплювалося істинним смиренням і в зовнішності, в одязі, в кожному його русі. Лице преподобного постійно було світлим і сяяло духовною радістю і любов’ю до ближнього.

За два роки до своєї кончини преподобний Макарій прийняв велику схиму. До самої смерті преподобний приймав духовних чад і паломників, наставляючи і благословляючи їх.

http://religions.unian.ua