Акцію з бойкоту російських товарів підтримує половина населення України

За півроку бойкоту українцями російських товарів, їхня харчова промисловість втратила $ 100 млн.

Активна фаза бойкоту українцями російських товарів почалася після анексії Криму. Заклики в Інтернеті переросли у масові флешмоби – у супермаркетах активісти з плакатами “Російське вбиває” прикидалися мертвими. Блокували російські автозаправки.

Натепер до бойкоту приєдналися 50 відсотків українців. Соціологи кажуть: судячи з динаміки, надалі кількість людей, які бойкотують російські товари – тільки зростатиме. Півроку бойкоту мають уже свої результати. Продаж російської продукції впав у декілька разів. Лише харчова промисловість сусідів втратила близько ста мільйонів доларів. Продаж російського одягу знизився на 70%. Російські автомобілі у нас – давно вже не бажаний товар.

А тепер українці відмовляються й від російського бензину. Через бойкот найбільша російська мережа автозаправок в Україні “Лукойл” змушена оголосити продаж усіх своїх активів в Україні. Продають їх австрійській компанії – втім, аналітики припускають, що оборудка фіктивна, росіяни вдалися до неї, аби ввести українців в оману.

З цією ж метою виробники замінюють на товарі штрихкоди – з російських на українські. Та знижують ціни, аби їхня продукція була бодай на копійку дешевша, ніж українська. Проте експерти кажуть: для економіки Росії в цілому український бойкот є майже не відчутним.

“Всіх продуктів харчування Росія експортує десь на 400 мільйонів доларів. Загальний експорт Росії за підсумками минулого року був десь 570 мільярдів , для Росії є більш принципові вуглеводні – нафта, газ, вугілля”, – каже експерт.

Ті, хто бойкотує, запевняють, вони і не намагаються повалити російську економіку. Їх турбує , що на ці гроші Росія веде війну на сході. І запевняють, ті хто купує російське, автоматично стають спонсорами цієї війни.

http://tsn.ua