Життя закарпатських немовлят під загрозою через відсутність вакцин

В Україні вже кілька місяців немає вакцин від туберкульозу, дифтерії і стовбняка, тому щеплення від інфекційних хвороб малюкам зробити неможливо.

Коли з’явиться вакцина – невідомо. До Міністерства охорони здоров’я кожен день надходять дзвінки занепокоєних батьків, і педіатр столичної поліклініки Юлія Маковська переконана, що з вакцинацією немовлят не можна зволікати, адже в свої перші місяці життя дитина особливо піддається ризику інфекційних захворювань.

“Вкрай необхідно зробити ці щеплення дітям, оскільки можливі деякі ускладнення і захворювання. Потрібно шукати альтернативу і вихід разом з Міністерством охорони здоров’я”, – відзначає Маковська. До того ж, за словами представників МОЗ, вакцини в Україні є, але вони російські, тому ще не пройшли медичну перереєстрацію. Щоб їх використовувати, потрібно внести зміни до законодавства “Про лікарські засоби”.

“Зараз все в руках депутатів, тому що тільки після прийняття закону лікарі зможуть використовувати закуплені ліки до закінчення їх терміну придатності. В майбутньому медики очікують закупівель вакцин з країн ЄС”, – повідомляють у МОЗ.

Еспресо.ТV