Закарпатцям розповіли про податкові новації

Нещодавно відбулася зустріч за «круглим столом» заступника начальника ДПІ у Рахівському районі Тетяни Папариги з платниками податків. Тема зустрічі була: «Зміни до Податкового кодексу, що стосуються платників податків – юридичних осіб. Електронне адміністрування ПДВ у 2015 році».

На обліку ДПІ у Рахівському районі перебуває 108 платників ПДВ: 93 – юридичних та 15 – фізичних осіб. Ці платники перерахували до державної скарбниці 2 млн. 304 тис. грн. податку на додану вартість. Впродовж 8 місяців цього року рахівським виробникам відшкодовано 2 млн. 640 тис. грн. ПДВ, зазначила Тетяна Іванівна розпочинаючи зустріч.

Детально розповіла керівник інспекції про новації, які почнуть діяти з 2015 року.

Найперше, в день реєстрації платника у системі електронного адміністрування ПДВ, на нього автоматично відкривається рахунок. Податкові накладні будуть складатись виключно в електронному вигляді та реєструватись в Єдиному реєстрі податкових накладних (ЄРПН) незалежно від розміру податку в одній податковій накладній. За допомогою електронного адміністрування можливо буде визначити умову для надання права реєстрації податкових накладних в ЄРПН, тобто, наявність сум податку за отриманими податковими накладними на момент реєстрації, за їх недостатності – поповнення рахунку у системі електронного адміністрування податку на додану вартість та суму сплати податку при ввезені товарів на митну територію України.

Також буде зменшено число критеріїв для автоматичного бюджетного відшкодування. Зокрема, відшкодування ПДВ експортерам та інвесторам в автоматичному режимі буде здійснюватися на місяць раніше, аніж зараз. Як наслідок – зменшиться кількість обтяжливих для бізнесу звірок та перевірок, у тому числі перевірок «по усьому ланцюгу постачань до виробника або імпортера».

Іще одна, варта уваги, зміна – збільшення «порогу» обов’язкової реєстрації підприємства – платника ПДВ з 300 тисяч гривень – до 1 мільйона гривень.

Тетяна Іванівна повідомила присутніх, що з метою збільшення надходжень до бюджету в умовах економічної кризи законами України внесено ряд суттєвих змін до Податкового кодексу та інших законодавчих актів, якими вдосконалено окремі положення чинного законодавства в частині податку на прибуток, ПДВ, ПДФО, плати за користування надрами.

Також присутні фахівці інспекції роз’яснили представникам суб’єктів господарювання всі тонкощі нарахування та сплати військового збору. Наприкінці зустрічі податківці надали ґрунтовні відповіді на запитання.

Джерело: ДПІ у Рахівському районі, Головне управління Міндоходів