У закарпатців почали видурювати гроші через банкомати

Вже є кілька випадків, коли довірливі жертви пересилали шахраям по кілька тисяч гривень.

Однією з таких стала студентка Тетяна. Кілька місяців тому вона вирішила продати своє випускне плаття. Виклала оголошення з фотографіями в Інтернет. Через деякий час подзвонив “покупець”. “Це був чоловік, представився працівником весільного салону, і сказав, що готовий вже придбати товар. Розповів, що сукні для їх салону скуповують по всій Україні.

На сайті я не вказала ціну, тому він спитав, скільки хочу за плаття. Вартість 1500 гривень шахрая дуже задовольнила. Навіть не став торгуватися… Ми домовилися, що спочатку він перешле гроші на картку, а потім поштою отримає товар. Але я нібито мала підтвердити переказ у банкоматі. Я ж не розбираюся у цих переказах, подумала, що і справді. Пішла до найближчого банкомату, зателефонувала “покупцеві” (він пообіцяв, що допоможе). Почав пояснювати, що я повинна натискати.

Дійшло до того, що на екрані висвітилося “відправити кошти на картку”, і номер картки. Я перепитала у чоловіка, що це таке, і чому я маю відправляти. Той почав переконувати, що так і має бути, це просто по-дурному написали, зараз він продиктує номер картки, я введу суму 1500 і натисну “відправити”. Ну, я ж уже не настільки дурна, щоб повестися на це! Накричала на нього, мовляв, нічого пересилати не буду. А він кинув слухавку. Набрала ще раз – вже недоступний…” – розповідає дівчина.

“Схема насправді дуже проста і примітивна, багато хто не ведеться на неї. Але якби тоді на моєму місці була, наприклад, мама, то вона б точно “продала” сукню”, – каже Тетяна.

Не таким обачним, як дівчина, виявився 22-річний Олександр. Сценарій той самий: виставив на сайт оголошення про продаж весільної сукні сестри, йому подзвонили з “ательє” і виманили 1800 гривень. У міліцію хлопець не звертався.

Про Захід