Закарпатські угорці готують позов до України в Євросуд

Угорці Закарпаття докладають зусиль, щоб отримати свого представника у майбутній Верховній Раді.

Товариство угорської культури Закарпаття (ОВКЗ) має намір судитися з Україною в Європейському суді з прав людини через відмову ЦВК змінити межі 73-го округу і дати можливість закарпатським угорцям обрати на виборах-2014 свого представника у Верховній Раді, передає http://dt.ua

“Позов готується і буде поданий до Європейського суду”, – заявив голова ОВКЗ, перший заступник голови Закарпатської облради пан Брензович.

Раніше ОВКЗ подав у Центрвиборчком заяву з проханням створити у Закарпатті мажоритарний округ з урахуванням інтересів угорської громади (згідно з законом). Однак ЦВК відмовилася задовольнити його з формальних причин.

На рішення ЦВК миттєво зреагувала угорський уряд, побачивши в цьому серйозне порушення прав закарпатських угорців і висловив стурбованість, що в Україні ні законодавство, ні політичні обіцянки не гарантують прав національних меншин.

У травні ОВКЗ підписав декларацію про співпрацю з Петром Порошенком. У відповідь на підтримку угорців на виборах ще тоді кандидат пообіцяв забезпечити парламентське представництво угорців Закарпаття.

http://www.unian.ua