Чи підтримуємо ми окупантів, купуючи рогалики в “Дасторі”?

Років десять тому супермаркети ввійшли в наше життя. Ввійшли швидко, легко і надовго. Зараз в Ужгороді їх є з десяток, ми звикли користуватись їх послугами. Одна з багатьох зручностей життя, що прийшла до нас у новому тисячолітті.
А ще в цьому році в наше життя увійшла війна. І тепер у супермаркетах можна зустріти волонтерів, що збирають продукти, одяг, інші речі для потреб бійців, що воюють проти російських окупантів.

Один із супермаркетів – “Дастор” на розі Собранецької і Закарпатської. Серед ужгородців, напевно, є люди, що фахово можуть оцінити його асортимент, ціни, обслуговування. Зараз мова не про це. Зараз іде війна. На Донбасі від снарядів окупантів щодня гинуть українські хлопці. Згадаймо: на похорон перших двох загиблих наших земляків зібралося пів-Ужгорода.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

До чого ж тут “Дастор”? А ось до чого. Ще кілька місяців тому на чеках “Дастора”, які ми отримували в його касах, великими українськими буквами було гордо написано “Сбербанк Росії”. Напевно, букви були завеликі й надто впадали в око, бо вже навесні чи на початку літа вигляд чеків змінився – слів “Сбербанк Росії” не стало. Власники зрозуміли, що хвалитися співпрацею зі “Сбербанком Росії” не варто – банк запідозрили у фінансуванні сепаратистів, та й саме слово “Росія” у назві банку зовсім перестало подобатись більшості українців.

Щоправда, є одна деталь. Недопрацювали. Забули, що є категорія покупців, які розраховуються платіжними картками. Таким покупцям видають іще один чек, менший. На ньому, хоч і скромними буквами, таки написано “Сбербанк Росії”.

Отже, змінився тільки вигляд чеків. Зміст залишився той самий. Сбербанк Росії – державний банк, а отже, з кожного товару, купленого в “Дасторі”, Росія має прибуток. Купуючи мінералку чи рогалики в “Дасторі”, ми фінансуємо ворогів і терористів. Не забудьмо про це.

Не хочу сказати, що власники “Дастора” (я не маю уяви, кому він належить) – вороги і негідники. Цілком можливо, що це звичайні бізнесмени, які просто не хочуть тяганини зі зміною банку, що їх обслуговує. Але це не міняє суті – купуючи мінералку чи рогалики в “Дасторі”, ми фінансуємо ворогів і терористів.

Ніхто з нас не може наказувати власникам магазину, яким банком їм користуватися. Нехай вирішують самі. Так само, як і власники депозитів. Подумаймо ще про одне. Ряд банків здійснює зарплатні проекти – нараховує заробітну плату працівникам установ та організацій на їхні особисті карткові рахунки. Спитаймо у чиновників державних фінансових відомств: чи є державні установи й організації, що обслуговуються Сбербанком Росії, банком “Русский стандарт”, можливо, іншими російськими банками? Якщо є, то висновки треба робити негайно.

Юрій Ажнюк, Закарпаття онлайн.Блоги

http://zakarpattya.net.ua