Студенти обрали нового голову Студради

Днями у Залі Вченої ради УжНУ зібралися представники майже всіх вишів області, аби обрати собі нового голову Студентської ради. До цього два роки цю посаду обіймав Іван Полюжин.

На захід завітав народний депутат України, голова комітету ВРУ з питань прав людини, національних меншин та міжнаціональних відносин Валерій Пацкан, який наголосив: «Україна нині у стані війни, проте я переконаний: ми виборемо перемогу, хоч і складним шляхом. Сьогодні у цьому залі – майбутня еліта нашої держави. Незабаром вибори, тож тренуйтеся відтепер визначати собі правильного лідера. Відкиньте амбіції та емоції і зробіть такий вибір, аби всім було добре. Я свою політичну діяльність розпочав зі співпраці зі студентами: давно вже переконався, що насамперед треба вміти почути молодь. Нині вам бажаю чесних виборів!»
Підтримати студентів прийшов і найперший їх друг – проректор з виховної роботи Федір Шандор: «Я приєднуюся до побажань Валерія Васильовича і додам: з 6 вересня цього року набув чинності новий закон «Про вищу освіту». Міністерство освіти та науки – єдине, яке з часів Революції спромоглося на якісь зміни. Не переконую вас, що цей закон ідеальний, проте він є хорошим фундаментом, і вам його треба обов’язково почитати, аби знати свої права та обов’язки».

Голова комісії з питань молодіжних ініціатив Громадської ради при Закарпатській ОДА Денис Ман також наголосив на свідомому виборі голови Студради і закликав студентів бути більш ініціативними.

Далі, відповідно до порядку денного, Іван Полюжин прозвітував про діяльність Ради впродовж 2012–2014 років: «Студентська рада Закарпатської області діє вже 8 років, два з яких мені випала честь координувати її роботу. За цей період удалося досягти значних результатів: проведено чимало заходів навчального, наукового і виховного характеру, важливих для 30-тисячного студентства Срібної Землі. Студентська рада щороку визначає першого студента області в конкурсній програмі «Кращий студент Закарпаття», першу красуню у конкурсі краси «Міс студентство». Проведено чимало науково-практичних конференцій, круглих столів, наші рекомендації надійшли до органів державної влади та місцевого самоврядування. Ми долучилися до впорядкування архітектурних пам’яток та дитячих майданчиків Закарпаття.

Нині студенти є рушійною силою в Україні, силою, яка пізнала Євромайдан, а тепер бере участь у будівництві нової країни.

Мій термін повноважень завершився, тому бажаю новій Студентській раді області вдосконалювати діяльність попередників і продовжувати бути єднальною платформою закарпатської молоді».

Після звіту голови Студради розпочалися вибори майбутнього очільника. Кандидат на посаду, студент факультету європейського права і правознавства Юрій Бедей звернувся до залу з уже готовими планами на наступний рік, які пообіцяв утілювати у разі своєї перемоги. Серед них:

• участь у локальних, всеукраїнських та міжнародних студентських заходах;
• налагодження співпраці з ОСС інших адміністративно-територіальних регіонів України та зарубіжжя;

• робочі поїздки студентства ВНЗ Закарпаття з метою популяризації студентського самоврядування;
• створення єдиної бази студентів Закарпатської області;
• конкурсна програма «Кращий студент Закарпаття – 2014»;

• заходи з популяризації донорства крові;

• всеукраїнська науково-практична студентська конференція з питань туризму;

• участь у програмі «Серце до серця» тощо.

«На Закарпатті нараховується 27 вишів, тож я би хотів познайомитися з кожним головою їхніх студрад, аби дізнатися про плани, також провести роз’яснювальну роботу у разі потреби. До відповідальності, яка на мене випаде, готовий, оскільки стикаюся з нею вже не вперше: два роки був головою Студради у Природничо-гуманітарному коледжі, ще два – працював у профкомі. Долучався до організації найрізноманітніших заходів, того ж таки «Кращого студента ’2013». Переконаний, що із хорошою командою зможемо чимало зробити позитивного для молоді краю», – ствердив Юрій Бедей.

У залі було зареєстровано 38 осіб із різних вишів області. Зібрали лічильну комісію, до якої увійшли Даніела Голод, Юлія Павловська та Лілія Кохан. Кожен, отримавши бюлетень, зміг таємно проголосувати. Із 38 присутніх 34 підтримали кандидатуру Юрія Бедея. Його ж заступниками стали студент факультету суспільних наук Ладислав Помпель, студент Природничо-гуманітарного коледжу Владислав Турдай, студент фізичного факультету Іван Граб та студент Закарпатського-лісотехнічного коледжу (м. Хуст) Андрій Король. Секретарем обрали студентку факультету європейського права і правознавства Даніелу Голод.

Після виборів уже новим складом затвердили дату проведення «Кращого студента-2014 року»: святкування відбудеться орієнтовно 13 листопада.

Про новини Студради області та найближчі заходи дізнавайтеися в офіційній групі у мережі «Вконтакте».

Галина Риган, Медіацентр УжНУ