Представництво США цікавиться ходом виборчого процесу на Закарпатті

Голова Закарпатської ОДА Василь Губаль провів зустріч із віце-консулом Посольства США в Україні Робертом Скоттом.
Дипломата цікавила підготовка області до виборів. Голова області, відповідаючи на питання про те, які є проблеми, повідомив пана Скотта, що, на його думку, люди не готові до такого стрімкого процесу – надто мало часу відведено.

Утім, відзначив: «Наскільки я, не втручаючись у виборчі справи, маю інформацію, усі округи області готові, а комісії укомплектовані».

Василь Губаль прогнозує на дострокових парламентських виборах явку меншу за ту, яку ми мали на виборах Президента, він розповів дипломатові, чому: «Політична напруга була вищою, більше людей хотіло довірити кандидатам зміни в державі, тому ту активність зараз не перевершимо».

Також представник США запитував, чи вдасться у регіоні проголосувати переселенцям зі Сходу. Василь Іванович поінформував, що люди, які вимушено поїхали зі східних областей, мають інформацію про способи реєстрації, й можливості для цього. Офіційно на Закарпатті зараз перебуває зо дві тисячі вимушених переселенців – саме стільки вже зареєструвалося, водночас, ще щонайменше стільки ж наразі не пройшли оформлення. Триває кампанія роз’яснення, де акцентовано – ЦВК має полегшену процедуру реєстрації українців-переселенців для участі у виборах.

Керівник Закарпаття спілкувався з віце-консулом і про нові політичні сили, про взаємини політиків під час виборчого процесу, про співпрацю влади з неурядовими організаціями під час підготовки до виборів, а також про причини порівняної великої кількості голосів за Партію регіонів на минулих парламентських виборах.

Василь Губаль, відповідаючи на це, сказав, що тоді у трьох округах із шести партія влади змогла отримати значні відсотки передовсім завдяки адмінресурсу і підкупу виборців. Роберт Скотт поцікавився і способами, якими у регіоні протидіють майбутнім шахрайствам у виборчому процесі.

Василь Губаль розповів, що звернувся до краян – активістів, учасників виборчого процесу, правоохоронних органів, журналістів, спостерігачів і виборців – із заявою, де просить усю громаду спільно бути пильною і запобігати та фіксувати й протидіяти порушенням законодавства. «Маємо діяти разом, аби не допустити ганьби Закарпаття» – сказав Василь Іванович.

Роберту Скотту було цікаво почути прогноз керівника краю стосовно результатів виборців. Утім, Василь Губаль, наголошуючи, що як голова ОДА має не втручатися у процес навіть коментуючи такі речі, сказав лише, що сподівається: краяни зроблять чесний і мудрий вибір: «Маю надію, ці вибори покажуть, що наші люди готові аналізувати і обирати розумно».

Прес-служба Закарпатської ОДА