Нафта обвалиться до 70 доларів – The Independent

Світовий нафтовий ринок увійшов до етапу послідовної рецесії, коли цінова криза пояснюється не лише об’єктивними економічними причинами, але і коли ця криза поглиблюється повсюдним песимізмом інвесторів, що сприяє додатковому зниженню цін на нафту.

Враховуючи нові тенденції на ринку, західні експерти прогнозують падіння цін на нафту до 70 доларів за барель, пише The Independent.

Ще в червні ціна на нафту котирувалася на рівні 115 доларів за барель, тоді як до теперішнього моменту вона знизилася на 20% – майже до 90 доларів.

Така ситуація, згідно з аналізом експертів видання, яке цитує http://zn.ua пояснюється декількома причинами.

По-перше, видобуток нафти в США подвоївся порівняно з 2008 роком завдяки сланцевій нафті і зріс до рівня, найвищого за останні 30 років.

Разом з цим, у липні поточного року США повністю припинили купувати нафту в Нігерії, яка ще чотири роки тому була у п’ятірці її видатних постачальників на ринку Сполучених Штатів.

Лівія також збільшила експорт нафти після громадянської війни, а Саудівська Аравія і поготів самостійно почала зниження цін.

Ще однією причиною стало те, що разом із зростанням видобутку нафти спостерігається зменшення світового попиту на неї, констатує видання.

Головний аналітик Deloitte Ієн Стюарт визнав, що ситуація, коли при дуже серйозних міжнародних загрозах ціни на нафту продовжують зменшуватися, ставить у глухий кут міжнародних експертів. При цьому, згідно з тенденцією, він все ж прогнозує подальше зниження цін.

Пітер Дюпон, аналітик з інституту Edison Investment Research вважає, що ціна нафти точно впаде до 80 доларів і, можливо, досягне 70 доларів за барель.

Аналітик Shore Capital Джерард Лейн підтримує цей прогноз і також вважає, що ціни впадуть до 70 доларів за барель, проте додає, що вірогідність падіння вартості нафти нижче цієї позначки низька через елементарні економічні інтереси країн Близького Сходу, що експортують нафту.

http://www.ukrinform.ua