Ужгородську філармонію “запалять” духовики під ритми фламенко

Навесні цього року естрадно-духовий оркестр Закарпатської обласної філармонії презентував принципово нову концертну програму під назвою «Alma Latina».

Жагучі латиноамериканські мотиви одразу припали слухачам до душі. Ще б пак! «Bailamos» британця П.Беррі, «El Cumbanchero» пуерторіканця Р.Ернандеса чи бразильська «Бамболейло» – це просто класика жанру, пісенно-танцювальні хіти, перед якими не можна встояти.

А ще приправили програму іншими знаменитими мелодіями: «Rock Around the Clock» Макса Фрідмана та Джеймса Майерса (один із перших зразків рок-н-ролу, записаний у 1952 році), «Moon dance» Вана Моррісона (поєднання фольку, року, джазу), «Ве My Love» (із репертуару відомого американського тенора Маріо Ланца) і навіть двома композиціями легендарного британського рок-гурту «Queen» («Crazy Little Thing Called Love» та «Innuendo»).

До слова, «Innuendo» (укр. “Непрямий натяк”) — це назва 14-ого студійного альбому гурту «Queen». Він побачив світ 4 лютого 1991 року і став останнім записаним і виданим за життя Фредді Мерк’юрі. На той час фронтмен групи вже був важко хворим, і пісні давалися йому майже нелюдськими зусиллями. Назва альбому і заголовної пісні саме й містить “непрямий натяк” на те, що гурт у такому складі проіснує зовсім недовго. Власне, тими останніми композиціями Фредді вже прощався зі своїми прихильниками. Чому одна з них увійшла до «латиноамериканської» програми нашого оркестру? Вочевидь тому, що оригінальна версія Фредді Мерк’юрі містить фрагменти з використанням іспанської гітари у стилі фламенко та т.зв. «оперну» секцію. Окрім того автор у своїй лебединій пісні підняв тему нездатності людства жити в гармонії, небажання людей подолати власні забобони, жадібність, егоїзм.

Як зізнався керівник естрадно-духового оркестру Володимир Співак, оркестрове аранжування цієї композиції просто потрясло його до глибини душі. Тому він одразу взяв цей твір до репертуару свого колективу. І зрештою «Innuendo» стало емоційною кульмінацією нової програми.

Для виконавців грати таку музику – це велике задоволення. Щодо слухачів, то годі й казати: запальні, чуттєві латиноамериканські ритми здатні розтопити найсуворіші серця. Отже, 16 жовтня естрадно – духовИЙ оркестр філармонії знову запрошує своїх шанувальників на концерт «Alma Latina».
Керівник – заслужений артист України Володимир СПІВАК. Солісти – Мирослава ШВАХ – ПЕКАР (вокал), Артем КАЛИНИЧ (ударні), Олександр СПІВАК (труба). Ведуча – Наталія ПІЦУР. Початок – о 18.30.

До слова, саме цю програму колективу висунуто на здобуття обласної премії ім. Дезидерія Задора в номінації «концертно-виконавська діяльність». Естрадно-духовий оркестр Закарпатської обласної філармонії вже отримував аналогічну відзнаку у 2009 році за програму «Весняне болеро».

Підготувала Таїсія Грись

http://zaholovok.com.ua