Що варто знати закарпатцям, які допомагають учасникам АТО

Волонтерам Закарпаття про актуальні питання митного оформлення товарів для потреб АТО

Військові дії, які відбуваються на сході України, сприяли появі потужного волонтерського руху. Від їжі до амуніції щотижня, а то й щодня, волонтери везуть всім, в тому числі і закарпатським бійцям, на схід.

Заради того, щоб скоординувати дії митників та волонтерських організацій, які переміщують через митний кордон теплі речі, бронежилети чи ніші товари для бійців АТО, у Чопські митниці Міндоходів підготовлено та розроблено пам’ятку для волонтерів з найбільш актуальних питань митного законодавства, включно з практичним їх застосуванням.

Зокрема, волонтерам слід звернути увагу на те, що під час здійснення митного оформлення спеціальних засобів індивідуального захисту та лікарських засобів, серед інших товаросупровідних документів митному органу потрібно подати заяву довільної форми військових частин, міністерств та відомств, належним чином зареєстрованих у відповідних органах державної влади волонтерських організацій тощо.

У випадку, якщо здійснюється митне оформлення товарів, що ввозяться на митну територію України фізичною особою для особи або осіб, які беруть участь у АТО (наприклад, батьком для сина тощо), до заяви додається довідка відповідної частини, яка підтверджує участь вказаних осіб у АТО.

З іншими нюансами митного оформлення волонтерської допомоги, які зазначені в Пам’ятці, ви можете ознайомитись на сайті Територіальних органів ДФС у Закарпатській області.
Також створено диспетчерський центр для надання консультацій та оперативного вирішення нагальних питань волонтерів: гаряча лінія ДФСУ (044) 284-00-07 та Чопської митниці Міндоходів (0312) 64-96-09.

Інформаційно-комунікаційний відділ Головного управління Міндоходів у Закарпатській області