На честь видатного закарпатця встановили барельєф

У вівторок, 14 жовтня в Ужгороді, на будинку № 15 по вулиці Лучкая було урочисто відкрито барельєф із портретом натураліста, художника, піонера орнітології на Закарпатті – Олександра Грабаря (1883-1954).

Портрет, роботи скульптора В.Романа, органічно доповнив дві меморіальні дошки (українською та угорською мовами), встановлені тут торік.
На відкритті барельєфа був присутній генеральний консул Угорщини в Ужгороді пан Йожеф Бачкаї, який, разом з онукою А.Грабар Кларою Йосипівною Ваври, зірвали покривало з настінного зображення, і представили його на огляд присутнім.

Першою слово тримала Клара Йосипівна, яка, згадуючи свої юні роки, коротко розповіла про свого діда, і подякувала всім, хто продовжує зберігати пам’ять про Олександра Грабаря і висловила своє велике спасибі Генеральному консульству Угорщини в Ужгороді за фінансову підтримку у виготовленні барельєфа.

Далі взяв слово відомий закарпатський художник Володимир Микита, який розповів про свої особисті зустрічі з А.Грабар в давно вже пішли роки, говорив про нього як художника і інтелігент з великої літери. Своїм баченням образу А.Грабар, поділився автор барельєфа Василь Роман. І треба сказати, образ на барельєфі вийшов у нього дуже виразним.

Від імені орнітологів слово мав член Мензбіровського орнітологічного товариства країн СНД і Закарпатсконо екоклуба «Рутенія» доц. А.Луговий. Він підкреслив, що до досліджень А.Грабар, край, який в різні роки іменувався то Угорськой Руссю, то Підкарпатської Руссю, то Закарпаттям, залишався в орнітофауністіческом відношенні «білою плямою» на карті Центральної Європи. З Грабаря почалося наукове вивчення птахів краю. Всі сучасні дослідники фауни птахів південно-західних відрогів Східних Карпат і північної частини Паннонской низовини неодмінно посилаються на вихідні дані, опубліковані на початку 30-х років ХХ століття нашим земляком. Особливо популярні його роботи серед вітчизняних, угорських і словацьких орнітологів. Додамо, що А.Грабар був майстерним таксидермістом (його унікальна колекція опудал птахів зберігається в зоомузеї УжНУ) і чудовим художником-пейзажистом і анімалістом.

Отже, туристичні маршрути по Ужгороду можна поповнити ще одним примітним об’єктом, який буде особливо популярним в разі, якщо серед туристів опиняться екологи і любителя пернатих.

TranskarpathianNews