Сертифікати ЗНО будуть дійсними лише протягом одного року

Сертифікат зовнішнього незалежного оцінювання для вступу у вищі навчальні заклади України буде дійсним лише упродовж одного року.

До такого спільного рішення дійшли Міністерство освіти і науки України та студенти ВНЗ, які у середу вийшли на акцію протесту у зв’язку з проектом змін до Умов прийому на 2015 рік, повідомляє прес-служба МОН.

“Особливо емоційною була дискусія щодо чинності сертифікату ЗНО не менше 2 років. Серед протестувальників були різні трактування необхідності встановлення такої норми. Визначивши, що обидві сторони прагнуть, у першу чергу, справедливих умов для всіх абітурієнтів, спільно було погоджено, що сертифікат ЗНО буде дійсним лише на поточний рік”, – йдеться у повідомленні.

Як зазначається, таке рішення було прийнято з урахуванням двох факторів. По-перше, оцінка ЗНО є рейтинговою, тобто абітурієнт отримує бал, який співвідносить його з іншими абітурієнтами, які разом з ним складали тести. Таким чином бали різних років не можуть бути адекватно порівняні. “Окрім того, для недобросовісних вступників створюється можливість «жонглювання» сертифікатами різних років. Це ставить вступників з сертифікатами лише одного року в нерівні умови”, – зазначають у міністерстві.

Крім того, у 2015 році міняється система рейтингування: для усіх предметів буде встановлюватись мінімальний «сирий» бал, який необхідно набрати для того, щоб отримати сертифікат ЗНО. Відповідно, бали тих, хто отримає більше прохідного, будуть переводитись у шкалу від 100 до 200. У світлі цих змін порівняння балів 2015 року і минулих років було б ще більш некоректним, додали у МОН.

Укрінформ