В Україні знайшли альтернативу ЗНО

В Україні розроблений тест на здатність до навчання, який може стати альтернативою сертифікатах зовнішнього незалежного оцінювання. Ввести таку перевірку можуть з 2016 року, повідомив глава Українського центру оцінювання якості освіти (УЦОЯО) Ігор Лікарчук.

“Тест у нас вже розроблений і апробований ще в 2009-му. Його треба тільки трохи “дотягнути “, враховуючи сьогоднішні реалії. Але університети повинні визначитися, на яку спеціальність вони вимагатимуть цей тест”, – сказав він в інтерв’ю тижневику “Дзеркало тижня».

За словами Лікарчука, тест на здатність до навчання практикується в багатьох країнах світу для тих, хто поступає не відразу після школи. “Він допомагає визначити не рівень знань, а здатність вчитися”, – пояснив глава центру.

“У 2016 році ми будемо пропонувати ці тести вводити. На тлі всіх новацій, які ми пропонуємо в нинішньому році, вводити ще й цю нам важко”, – повідомив глава УЦОЯО.

Крім того, коментуючи проведення шкільного випускного іспиту (державної підсумкової атестації – ДПА) з української мови у формі зовнішнього незалежного оцінювання (ЗНО), Лікарчук заявив про необхідність введення такої атестації і з інших предметів.

“Але є питання фінансів, є питання готовності наших шкіл. Сьогодні багато вчителів криком кричать: треба було попередити за рік, щоб ми підготували дітей (…) Але люди, які серйозно хочуть реформувати освіту, глибоко переконані: наступного року нам треба робити ДПА в такому вигляді і з математики, і з інших предметів “, – підкреслив глава УЦОЯО.

На його думку, провівши державну підсумкову атестацію у формі ЗНО, “ми фактично здійснимо серйозне моніторингове дослідження якості підготовки випускників шкіл з української мови”.

«Сегодня»