В зоні АТО воює музейна техніка з Закарпаття

З настанням холодів волонтери АТО активізували доставку теплого одягу в підрозділи ЗСУ, які судячи з рапортів командування одягом вже забезпечені. Волонтер Мирослав Гай зумів дістатися до оточеної з трьох сторін третьої батареї закарпатської 128-ої гірсько-піхотної бригади. Виявилося, що ці воїни воюють справжнісіньким пам’ятником.

Їх САУ 2С1 “Гвоздика” в прямому сенсі зняли з постаменту в розташуванні частини, підремонтували і відправили в зону АТО. І вже котрий місяць ця “Стелла” здійснює підтримку вогнем наших частин і знищує вогневі точки супротивника. Ось такий активний вийшов пам’ятник.

А от бійцям там живеться несолодко. За словами Мирослава: “Боги війни – артилерія. Третя батарея воює на межі добра і зла. Живуть, в основному, в техніці, і це при таких морозах. Бойове чергування несеться цілодобово, під обстрілами “градів”. Відзначимо, що легендарну САУ “Гвоздика” випускали на Харківському тракторному заводі. Але з початку цього року ХТЗ повідомив про припинення виробництва даної техніки з бюрократичних причин – йому не продовжили ліцензію. А може, бюрократів вже давно пора відправляти в такі віддалені місця і давати їм музейну зброю, нехай повоюють? Яка ще музейна техніка воює в зоні АТО”.

Newsline