Студенти УжНУ «перевтілилися» в гуцулів

УжНУ долучився до реконструкції традиційних одягових комплексів Закарпаття. Після показу традиційних народних костюмів на базі фондової колекції народного вбрання Закарпатського музею архітектури та побуту було реконструйовано всі одягові комплекси Закарпаття.

У втіленні цих задумів взяли участь кандидат історичних наук, завідувач відділу експозиції Закарпатського музею народної архітектури та побуту, доцент кафедри історії України ДВНЗ «Ужгородський національний університет» Василь Коцан, завідувачка відділу масової науково-освітньої роботи Закарпатського музею народної архітектури та побуту Тетяна Сологуб-Коцан.

А «головними героями» реконструкції народних строїв стали студенти 3-го і 4-го курсів історичного факультету УжНУ, що спеціалізуються на кафедрі історії України.

Для реконструкції були відібранні 16 одягових комплексів, які представляли як усі адміністративні райони краю, так і всі етнографічні групи українців Закарпаття, а також одягові традиції угорців і румунів області.

За якихось 15–20 хвилин сучасна молодь «перевтілилася», вдало ввійшовши в роль гуцулів, бойків, лемків і долинян.

Первинна скромність та замкнутість студентів швидко змінилися на емоції, радість, гордість за традиції своїх дідів-прадідів. Більшість студентів прагнула вдягти народне вбрання рідного району.

Віктор Кічера, фото: Ярослав Макар, mediacenter.uz.ua