У краї не перестають знаходити снаряди часів Великої Вітчизняної

На закарпатській землі вистачає вибухонебезпечних предметів, котрі залишилися з часів минулих воєн.

Цьому підтвердження і статистика згідно з якою тільки в 2014 році піротехнічна група аварійно-рятувального загону спеціального призначення Управління ДСНС України у Закарпатській області вилучила понад 2 тис. 700 боєприпасів серед яких авіаційні бомби, артилерійські снаряди, мінометні міни, протитанкові міни, гранати та набої тощо.

Тільки в останній день жовтня піротехніки-рятувальники здійснили два виїзди. У першому випадку в с. Кам’я нецька Гута Ужгородського району вилучено та знешкоджено один артилерійський снаряд калібру152 мм. Ще два вибухонебезпечні предмети (мінометну міну калібру82 мм та протитанкову міну) було вилучено у смт Буштино Тячівського району.

А сьогодні 3 листопада піротехнічний розрахунок виїхав на вилучення та знешкодження небезпечної знахідки у с. Червоне, що на Ужгородщині. Там за попередніми даними місцеве населення виявило мінометну міну часів Другої світової війни.

Як вважають самі піротехніки, подібні вибухонебезпечні знахідки у землі виявлятиме ще не одне покоління закарпатців, особливо це стосується районів проведення бойових дій в період Першої та Другої світових воєн. Тому місцеве населення мати бути вкрай обережним та дотримуватися певних правил під час виявлення вибухонебезпечних предметів.

Зокрема, щоб уникнути нещасних випадків, треба твердо запам’ятати, що доторкатися до вибухових або невизначених предметів неможна, бо це небезпечно для життя.

Виявивши вибухонебезпечні предмети далеко від населених пунктів, треба добре запам’ятати дорогу до того місця, де їх виявлено, поставити біля них пам’ятну вішку.

Про знайдені вибухонебезпечні предмети треба негайно сповістити працівників місцевого самоврядування, міліції, рятувальників

До жодних самостійних дій вдаватися не можна!

У ДСНС України у Закарпатській області