На Закарпатті планують реалізувати масштабний проект

7 листопада 2014 року в Угорщині здано в експлуатацію найбільший паводкоакумулюючий польдер у Середній Європі. Він розташований в межиріччі річок Самош-Красна.

Польдер був реалізований в рамках програми «Подальший Розвиток Плану Вашаргелі» за фінансової підтримки ЄС. Його роль є важливою для регіону Саболч-Сотмар-Берег, оскільки з пониженням рівнів паводків значною мірою покращується ступінь безпеки населення, паводкові рівні утримуються нижче розрахункового, а також створюється можливість кращого господарювання з пристосуванням до природних умов.

Масштабна впускна споруда, побудована в лівобережній дамбі р.Самош, складається з 12 опор, між якими знаходяться водопропускні отвори шириною по 8,0 м кожна. Пропускна здатність споруди становить 520 кубічних метрів за секунду. Для забезпечення водопостачання для екологічних цілей в центральній опорі проходить закрита водопропускна галерея. Через цю галерею в засушливий період з боку р. Самош в ємність можна вводити приблизно 5,0 кубічних метрів води за секунду.

У рамках виконаних робіт були посилені існуючі дамби, побудовані нові ділянки дамб, водовідвідний канал, впускна та випускна споруди, 12 з’їздів, в місцях пересікання каналів – 9 шлюзних споруд, а також підвідний канал для екологічних цілей. У рамках проекту також здійснено реконструкцію тих каналів, які знаходяться на балансі водогосподарських товариств на території ємності, cтворено 4 нові водомірні пости і 8 нових свердловин моніторингу ґрунтових вод.

Об’єм акумуляції польдера становить 126 млн. м3. Площа польдера – 51 км2.

Будівництво було розпочато 20 квітня 2012 року і тривало до 01 листопада 2014 року.

Вартість – 60 млн. євро.

Під час урочистої здачі об’єкту начальник Басейнового управління річки Тиса зустрівся з генеральним директором Головного управління водного господарства Угорщини, в рамках якого були обговорені актуальні питання українсько-угорського співробітництва.

Довідково: В Україні в рамках національної протипаводкової програми розробленої для басейну р. Тиса запланована реалізація подібного польдеру поблизу сіл Вари-Четфолво. На сьогодні за рахунок коштів міжнародної технічної допомоги ЄС розроблений робочий проект впускної-випускної споруди польдеру, а також режим його експлуатації.

На жаль, будівництво відтерміновується у зв’язку з практичною відсутністю фінансування державної програми та наявністю заборгованості за виконані будівельні роботи підрядникам ще за 2012-2013 роки в розмірі 15,4 млн. грн.

БУВР р. Тиса