23 листопада – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1956 — Початок Олімпіади в Мельбурні (Австралія). На першому ж дні змагань радянський спортсмен Володимир Куц переміг у забігу на довгу дистанцію та виборов золото.

1963 — Подія, що й досі залишилась нерозкритою – у Далласі під час демонстрації було вбито американського президента Джона Кеннеді. Вбивство було виконане снайпером, ймовірно, з верхівки однієї із будівель, проте і зараз в обвинувачення можливого вбивці Освальда є багато білих плям. Зокрема, є версії що Освальд був не один, адже вистрілів було три, і всі – з різним кутом польоту.

1974 — Муслім Магомаєв, популярний радянський азербайджанський оперний та естрадний співак (баритон), одружився на співачці Тамарі Синявській.

1996 — офіційне закінчення війни Росії в Чечні. Борис Єльцин, який на той час був президентом Росії, підписав указ щодо виведення двох бригад загальною численність близько 6000 солдат з території Чечні. По різним версіям, за час воєнних сутичок в Чечні загинуло близько 80 тисяч осіб, причому основна частина загиблих – цивільне населення регіону.

23 листопада народились:

912 — Оттон I, перший імператор (з 962) Священної Римської Імперії. Відносно цього імператора часто використовується приставка до імені «Великий».

1812 — Святий Амвросій Оптинський, преподобний російський старець монастиря в Оптині, возведений до лику святих, один з найбільш шанованих сучасних російських святих. Зразу ж після його кончини почалися численні посмертні чудеса.

1820 – Анафасій Фет, російський поет-лірик, перекладач, мемуарист. Перші 14 і останні 19 років життя офіційно носив прізвище Шеншин.

1898 — Михайло Кошкін, конструктор кращого танку другої світової війни. За розробку танку Т-34 отримав звання Героя Соціалістичної праці та став лауреатом Держпремії СPСР. Обидва звання отримав посмертно (вмер у 1940 році при випробовуваннях танку).

1898 — Родіон Малиновський, двічі герой Радянського Союзу та маршал Радянського Союзу.

Командував військами Забайкальського фронту під час розгрому Квантунської армії Японії. Пізніше обіймав посаду міністра оборони Радянського Союзу.

1903 — народився Олександр Івченко, авіаконструктор, керівник розробки поршневих, пізніше турбореактивних двигунів для багатьох типів літаків. Двигуни розроблені КБ Івченка використовувалися також на літаках Як-40 і Ан-24.

1908 – Микола Носов, радянський письменник, автор знаменитої трилогії «Незнайко». Носов ввів в дитячу літературу нового героя — наївного і розсудливого, пустотливого і допитливого непосиду, одержимого жаданням діяльності і що постійно потрапляє в незвичайні, часто комічні ситуації.

1935 — предстоятель Української Православної Церкви (МП), Блаженніший Митрополит Київський і всієї України Володимир (у миру Віктор Маркіянович Сабодан). Блаженніший Митрополит Володимир також відомий як православний проповідник, богослов, духовний письменник і поет. У 1997—1998 роках вийшло у світ 6-томне видання його праць.

http://www.parta.com.ua