Закарпатець став переможцем Кубку світу із сумо

У фіналі він зустрівся із здоровенним росіянином у перемогу над яким досі не вірить

Всередині листопада у Мінську (Білорусь) пройшов Кубок світу із сумо. У змаганнях взяли участь 80 спортсменів з 14 країн. Наша збірна привезла з турніру 13 нагород в індивідуальних змаганнях та 2 в командних.

Так, в індивідуальному заліку золоті нагороди отримали Аліна Бойкова (вагова категорія 65 кг), Марина Максименко (в.к. 80 кг), Марія Дрбоян (абсолютна вагова категорія), Микола Кожухов (в.к. 115 кг) та Євген Прозор («абсолютка»).

На останньому варто зупинитися окремо, адже окрім занять спортом, чоловік є активістом ГО “Самодопомога Закарпаття”. У її складі він неодноразово приймав участь в різноманітних спортивних заходах та благодійних проектах.

Крім цього, наші жіноча та чоловічі команди зуміли вибороти срібні медалі в командних змаганнях. За чоловічу команду виступали – Євген Орлов, Костянтин Коробко, Олександр Вересюк та той же таки Євген Прозор, а за жіночу – Іванна Березовська, Марія Дрбоян, Марина Максименко та Аліна Бойкова.

Сам Євген розповідає ось що: “Перемога далася без особливого хвилювання. Я ж виступаю без тренера, тож відповідаю за себе сам. Не було хвилюваня когось підвести і з чимось не справитися, тож цей психологічний момент дав мені перевагу.

Але з іншого боку було й непросто, бо у фіналі боровся з росіянином, і він був просто здоровенний. Можна було і злякатися. Але тим не менш переміг. І у те що зробив це, чесно кажучи, досі не дуже віриться. Але тим не менш це реальність. І цим самим я виконав норматив на Майстра спорту міжнародного класу. Ось саме оформлюю документи. І мабуть, ми будемо відновлювати школу сумо в Ужгороді. Я ось вже маю право тренувати, тож цей вид спорту ми також дамо ужгородським спортсменам і матимемо у ньому ще не одну перемогу”.

Слід зазначити, що чоловік не вперше здобуває медалі за своє спортивне мистецтво. Так, у 2011 році ужгородець здобув бронзову медаль у Ялтинському кубку України з сумо, а у 2013 сумоїст став призером великого міжнародного турніру, що проходив у Будапешті. Там він здобув бронзу в абсолюті.

Варто наголосити, що Євген Прозор самоук і своїх успіхів він досяг виключно сам, без допомоги тренерів. У 43 роки він був третім на Чемпіонаті України, виконавши норматив майстра спорту. А ще Євген Прозор є меценатом. Зараз він утримує дитячо-юнацький спортклуб «Проспект». У ньому діють секції з різних видів єдиноборств і футболу.

Самодопомога Закарпаття