Румунія стає ближчою

Білу Церкву Рахівського району та місто Сігет повіту Марамуреш з ’єднає міст

Делегація Закарпатської області на чолові з головою обласної ради Володимиром Чубірком в четвер побувала в румунському місті Сігет- Мармацієй. Тут разом з румунськими партнерами йшлося про реалізацію проекту з будівництва мосту, який з’єднуватиме село Білу Церкву Рахівського району та місто Сігет повіту Марамуреш. З української сторони участь в зустрічі взяли й заступник голови ОДА Михайло Рівіс, керівник Тячівської РДА Василь Йовдій, начальник управління євроінтеграції Андрій Варцаба та сільський голова Білої Церкви Юрій Берінде.

Делегація проводила перемовини з префектом Марамурешського повіту Антоном Рохіаном, Генеральним консулом Румунії в Чернівцях Елеонорою Молдаван, керівництвом міста.

Протокол про необхідність будівництва автодорожнього мостового переходу ,,Біла Церква-Сігет” підписали ще у 1997-му, оскільки це значно зменшило б навантаження на основний діючий пункт пропуску ,,Дякове-Холмеу” і дало б можливість об’єднати туристичні маршрути Карпатського регіону Польщі, Словаччини, України та Румунії, які з кожним роком стають все більш популярними.

Наразі український уряд вже звернувся до Румунії щодо можливості відкриття пункту пропуску пункту пропуску в Яблунівка- Ремета та Біла Церква – Сігет Мармацієй..
Антон Рохіан зазначив, що з минулого року українська та румунська сторона перейшла до більш реальних кроків з будівництва цього моста. В Румунії вже оголошено тендер на виготовлення проектно-кошторисної документації, до квітня наступного року її планують виготовити. Сам проект можливо реалізувати за рік. Планується, що міст буде розрахований на чотири ряди, буде арковим.

«Наша співпраця за останні 25 років формується на рівні культурних зв’язків. Це звісно ж добре, але треба розвивати і економічну співпрацю, нам треба рівень більш високих стосунків. Ми вийшли на уряд Румунії , вже виділяються кошти з національного бюджету. Загальна вартість робіт становити в межах 10 мільйонів євро. Наразі потрібно прийняти рішення про відкриття прикордонного пункту пропуску. Пропонуємо облаштувати спільний пункт пропуску на румунській частині кордону. Слід розуміти – цей міст дасть великі можливості громадам, які живуть по обидва береги Тиси», – вважає префект Марамурешу

І в першу чергу керівник Марамурешу наголошує на економічній складовій проекту. «Нині ми імпортуємо із Закарпаття продукції на 3 мільйони євро в рік. Це дуже мало. Румунія готова й більше закупляти товарів, але є проблема логістикою», – каже Антон Рохіан.

Ще одна ідея яку озвучив префект – можливість відновлення залізничного сполучення на Рахівщині та Тячівщині з Марамурешом. «З 2007 року припинено залізничне сполучення. В першу чергу через контрабанду цигарок. Але цю проблему можливо вирішити. Нещодавно ми звернулися до уряду відновити роботу потягу. Більше того, ми пропонуємо продовжити маршрут поїзду Київ –Рахів до Сігета», – поділився планами префект.

Володимир Чубірко висловив вдячність румунським партнерам, які вирішують наші спільні питання, зважаючи на складну ситуацію в Україні . « Згоден, що ми маємо перейти у формат економічної співпраці. Бачу з румунської сторони надійного європейського партнера. Це дасть поштовх до розвитку прикордонних регіонів. Ми маємо досвід роботи з багатьма регіонами ЄС, маємо проекти, які носять системний характер. Запропонований проект з будівництва мосту може стати одним з передових. Ми маємо об’єднати зусилля, щоби з фондів ЄС розробляти проекти для наших країн, адже у Брюселі значну увагу країнам Східної Європи. Якщо в майбутньому кордонів в нас і не буде – міст нас і надалі об”єднуватиме. Для цього ми зробимо реальні кроки. Це потрібно нашим громадам», – поділився своїм баченням Володимир Чубірко.

Керівник облради запропонував розробити чіткий план-графік виконання проекту, яки буде спільно розроблятися і контролюватися.

В свою чергу українська сторона з пропонує долучити до реалізації проекту і грантові кошти ЄС в рамках транскордонного співробітництва.

Серед ініціатив голови обласної ради – відкриття на Закарпатті почесного консульства Румунії. «Так, нещодавно вдалося відкрити почесне консульство Чеської Республіки в Ужороді. Такі установи дають змогу суттєво активізувати наші зв’язки. В зв’язку із запровадженням малого прикордонного руху Румунією, відкриття установи актуальне», – зазначив Володимир Чубірко.

Насамкінець керівник Закарпатської облради запросив префекта з представниками міст Марамурешу відвідати Закарпаття.

Прес-служба облради