Ужгородські музеї стали сучаснішими

В Закарпатському музеї народної архітектури та побуту презентували систему Info Hot-Spot. За допомогою цієї мережі можна підключитися до Wi-Fі для того, щоб індивідуально ознайомитися із експонатами та іншими цікавими речами у музеї, використовуючи мобільний пристрій з відповідним додатком для зчитування QR-кодів.

Завдяки цим технологіям відвідувачі музею архітектури та побуту можуть дізнатися інформацію про музейні хати та народну культуру Закарпаття. Система проста, за допомогою гаджетів є можливість підключитися до інтернету та, зчитавши QR-код, отримати інформацію про те що вас цікавить. Тетяна Сологуб-Коцан, завідувач відділу освітньо-наукової роботи музею архітектури та побуту зазначає, що завдяки таким нововведенням музей стає сучаснішим та доступнішим для відвідувачів. «В касі турист до квитка отримуватиме й код доступу до мережі, який діятиме протягом двох годин. Кожен відвідувач зможе зчитувати інформацію про об’єкт, який його цікавить. Турист зможе отримати вичерпну інформацію про скарби нашого музею – унікальні дерев’яні споруди», – зазначає працівник музею.

Розробники проекту запевняють, що для ремесла гідів це не зашкодить, так як живе спілкування таки цікавіше. Нові технології запрацювали і в Ужгородському замку. Це крок до сучасного туризму, кажуть представники проекту. «Ми намагаємося створити новий продукт. Будується туристична транскордонна мережа, в яку входять сусідні із Закарпаттям регіони Угорщини та Словаччини. І сучасні технології в галузі туризму дозволять залучати більшу кількість туристів з Європи», – констатує керівник проекту, директор комунального підприємства Закарпатської обласної ради «Агенство регіонального розвитку й транскордонного співробітництва» Валерій Грищенко.

Цей додаток можна завантажити на свій мобільний пристрій з онлайн-сервісу “PlayMarket ” або “AppStore”. Такі самі системи встановлені також у двох інших музеях міста Ужгород: Закарпатському краєзнавчому музеї та Закарпатському художньому обласному музеї імені Й.Бокшая.

Система “InfoHot-Spot” розроблена в рамках проекту «Карпатський туристичний шлях 2» за підтримки Європейського Союзу. Проект реалізується комунальними підприємством «Агентство регіонального розвитку та транскордонного співробітництва «Закарпаття» Закарпатської обласної ради» в партнерстві з Агентством по підтримці регіонального розвитку Кошице та Східнословацьким музеєм у Кошице.

Прес-служба облради