До 2020 року Закарпаття житиме по-новому

3 грудня, в Закарпатській ОДА відбулася робоча нарада з питань розробки проекту Стратегії розвитку Закарпатської області на період до 2020 року під головуванням заступника голови ОДА Михайла Рівіса.

Участь у «круглому столі» також взяли перший заступник голови облради – Михайло Попович, директор департаменту економічного розвитку та торгівлі ОДА – Михайло Ківкович, голова профільної комісії з питань регіонального соціально-економічного розвитку, ресурсного потенціалу та інвестицій Громадської ради при ОДА – Олег Лукша, завідувач кафедри міжнародних економічних відносин УжНУ, професор – Володимир Приходько, в.о.ректора з науково-педагогічної роботи та міжнародних зв’язків УжНУ, професор – Мирослава Лендьел, перший проректор Мукачівського держуніверситету Володимир Гоблик та інші провідні експерти.

Як зауважив на початку наради Михайло Рівіс, питання обґрунтування вибору шляхів регіонального розвитку на сьогодні є надзвичайно актуальним. «Закарпаттю потрібен чіткий, консолідований та ефективний план дій для стимулювання розвитку економіки краю, зросту добробуту населення та якості життя», – підкреслив заступник очільника краю і додав. – Пріоритетом має слугувати ефективне державне управління у сфері регіонального розвитку, децентралізація державних повноважень з передачею місцевим органам влади фінансових ресурсів».

За словами Михайла Поповича, розроблений фахівцями стратегічний план розвитку Закарпатської області повинен враховувати загальнодержавні пріоритети, конкурентні переваги, обмеження, загрози, цілі розвитку регіону та критерії їх досягнення.

Під час дискусії учасниками наради було досягнуто, що до розробки Стратегії з відповідними прогнозованими, аналітичними і програмними документами економічного і соціального розвитку необхідно залучити провідних науковців вишів Закарпаття та громадських експертів. Відтак учасники діалогу домовилися у більш ширшому колі, із залученням фахових експертів, зустрітися наступного четверга для подальшого обговорення та визначення.

Довідково: З метою розроблення проекту Регіональної стратегії розвитку Закарпатської області на період до 2020 року розпорядженням голови ОДА від 18.08.2014 №250 затверджено координаційну раду з розроблення проекту Стратегії розвитку краю на найближчі 5 років, до якої увійшли представники влади, бізнесу, громадськості та науковці. Державна стратегія спрямована на визначення завдань та інструментів для розв’язання соціальних проблем, підвищення економічного потенціалу територій, продуктивності їх економіки, прибутковості бізнесу та доходів населення Закарпаття і, як наслідок, створення умов для загального підвищення стандартів, якості життя та розвитку бізнес-середовища.

Управління інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА