4 грудня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

 771 – Карл Великий стає одноосібним правителем Франкського королівства.

1563 – завершився Тридентський собор Католицької Церкви, який з перервами засідав протягом 18 років.

1674 – французькі єзуїти заснували місто Чикаго (на території сучасних Сполучених Штатів Америки).

1791 – вийшов перший номер найстарішої недільної газети Британії Observer.

1808 – Наполеон скасував Інквізицію в Іспанії.

1918 – президент США Вудро Вільсон відплив до Європи для участі у Версальській мирній конференції. Це перший випадок, коли найвища посадова особа Штатів виїхала за межі країни.

1925 – у Харкові вийшов друком перший номер газети «Комсомолець України».

1938 – у Хусті відбувся І з’їзд «Карпатської Січі», воєнізованої організації, створеної членами ОУН.

1939 – Президія Верховної Ради СРСР ухвалила указ про розмежування областей між УРСР і БРСР, за яким Україна втратила Берестейщину.

1939 – указом Президії Верховної Ради СРСР у складі України були створені Львівська, Дрогобицька, Станіславська, Тернопільська, Волинська та Рівненська області.

1941 – у Москві підписано радянсько-польську декларацію про дружбу та взаємодопомогу, чим лондонський еміграційний уряд фактично визнав радянську окупацію Західної України та Західної Білорусі у вересні 1939 року.

1941 – у Семипалатинську (Казахстан) розпочав творчу діяльність евакуйований із Києва український академічний драматичний театр імені І.Франка.

1970 – Президія Верховної Ради СРСР видала указ про нагородження міста Харків орденом Леніна.

1987 – поновив роботу 3-й енергоблок Чорнобильської АЕС.

1987 – Рада Міністрів СРСР ухвалила постанову щодо обмеження прописки кримських татар у ряді населених пунктів Кримської області.

1992 – IV Всеукраїнський з’їзд Народного Руху України перетворив НРУ на політичну партію, а її головою обрав В’ячеслава Чорновола.

1996 – з мису Канаверал запущено автоматичну космічну станцію Mars Pathfinder, яка 4 червня 1997 року доправила на поверхню Марса спеціальний самохідний пристрій для збирання зразків марсіанського ґрунту.

1997 – в Оттаві 125 країн підписали Конвенцію про заборону застосування, накопичення запасів протипіхотних мін і про їх знищення. Серед країн, що відмовилися підписати цей документ, були Китай, Росія та Сполучені Штати Америки.

4 грудня народились:

1795 – Томас Карлейль, англійський публіцист, історик, філософ.

1866 – Василь Кандинський, російський художник, графік та теоретик мистецтва, який також жив та творив у Німеччині та Франції. Кандінський вважається першим абстракціоністом.

1875 – народився Райнер Марія Рільке, видатний австрійський поет. Поезія Рільке вирізняється ліризмом і символічністю, глибиною філософського сприйняття внутрішнього життя і довколишньої дійсності.

1892 – Франсіско Франко, диктатор Іспанії з 1939 до своєї смерті в 1975 році, генералісимус. Також відомий під титулом Каудільо. Прийшов до влади після перемоги в громадянській війні 1936-1939 років.

1922 – Філіп Жерар, французький актор. Знявся у фільмах «Фанфан Тюльпан», «Червоне й чорне», «Пармський монастир».

1932 – Олег Тимошенко, український хоровий диригент, педагог, народний артист України, ректор Національної музичної академії України імені Петра Чайковського.

1954 – Григорій Гладій, український кіноактор. В 2004 році був одним з ведучих (разом з Вітою Смачелюк) українського сезону телешоу «Форт Буаяр».

1963 – Сергій Бубка, український легкоатлет (стрибки з жердиною). Чемпіон Європи і світу, багаторазовий світовий рекордсмен, олімпійський чемпіон. Заслужений майстер спорту, кандидат педагогічних наук, Герой України.

http://www.parta.com.ua