7 грудня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

 1678 – вперше європейська людина побачила Ніагарський водоспад. Луї Хеннепін відкрив найпотужнішу в Північній Америці систему водоспадів.

1941 – напад японських військ на порт Перл-Харбор в рамках другої світової війни. Це стало приводом для вступу США у Другу світову війну.

1972 – запуск корабля «Аполлон-17», на якому була здійснена шоста і остання в рамках програми Аполлон висадка людей на Місяць. На даний час його політ залишається самим останнім з пілотованих польотів на Місяць і самим останнім з пілотованих польотів за межами земної орбіти.

1975 – Індонезія вторглася у Східний Тимор. У результаті Східний Тимор був оголошений 27-ою провінцією Індонезії.

1988 – землетрус у Вірменії повністю зруйнував місто Спітак, близько 25 000 загиблих. Місто було зруйноване за 30 секунд.

1991 – голови республік-першозасновників СРСР – Росії, України і Білорусі – Борис Єльцин, Леонід Кравчук і Станіслав Шушкевич у Біловезькій Пущі підписали угоди, згідно з якими Радянський Союз припинив існування як суб’єкт міжнародного права

2008 – Космічний корабель “Прогрес М-65”, після успішного завдання, був затоплений в Тихому океані

07 грудня народились:

903 – Абу-л-Хусейн Абд-ар-Рахман ібн Умар ас-Суфі, перський астроном і математик. Ним складена «Книга сузір’їв нерухомих зірок», що містить каталог 1017 зірок з докладним описом 48 сузір’їв.

1598 – Джованні Лоренцо Берніні, великий італійський архітектор і скульптор, найбільший представник римського і всього італійського бароко, учень свого батька П’єтро Берніні.

1810 – Теодор Шванн, німецький гістолог і фізіолог, автор клітинної теорії.

1884 – Петру Гроза, активний антифашист, голова першого демократичного уряду, симпатизував комунізму.

1895 – Клара Хаск, швейцарська піаністка. Прославилася виконанням Моцарта та композиторів-романтиків (Бетховен, Шуман, Шуберт, Шопен, Брамс, Рахманінов).

1897 – Лев Моноссон, німецький поп-співак. У 1920-і рр. був одним з найпопулярніших виконавців Німеччини.

1911 – Ольга Вікландт, радянська актриса театру і кіно, народна артистка РРФСР. Найяскравіша роль Ольги – мачуха у фільмі «Дванадцять місяців».

1924 – Маріу Алберту Нобре Лопеш Суареш, президент Португалії в 1986-1996 роках.

1926 – Петро Сергійович Вельямінов, радянський і російський актор театру і кіно, народний артист. Грав у фільмах «Тіні зникають опівдні», «Повернення резидента», «Бандитський Петербург».

1929 – Борис Павлович Степанцев, радянський режисер мультиплікаційних фільмів, таких як «Вовка в тридев’ятому царстві», дилогії «Малюк і Карлсон» і «Карлсон повернувся», які стали класикою радянської і світової анімації.

1949 – Том Вейтс, американський співак і автор пісень, композитор, актор. Деякі альбоми Вейтса стали в різних країнах золотими. Вейтс неодноразово номінувався на великі музичні нагороди (у тому числі на Оскара за саундтрек), двічі одержав премію Греммі за альбоми.

1959 – Сергій Мазаєв, музикант, співак, соліст групи «Моральний кодекс».

1971 – Володимир Акопян, вірменський, раніше радянський, шахіст; гросмейстер, фіналіст чемпіонату світу ФІДЕ за нокаут-системою.

1977 – Рома Звір (Роман Білик) – російський музикант, лідер групи «Звірі». На МУЗ-ТВ ця група перемагала у номінації «найкраща рок-група» більше п’яти разів.

1987 – Аарон Чарльз Картер, американський актор і співак, молодший брат співака Ніка Картера, що прославився у складі групи Backstreet Boys

http://www.parta.com.ua