В обласній прокуратурі поновлено на посаді прокурора, звільненого за хабарництво

До справи приклав руку брат “поновленого”, який заправляє люстрацією серед закарпатських законників та й сам підпадає під очищення

5 грудня Закарпатський окружний суд поновив на посаді прокурора відділу облпрокуратури Богдана Біловар, який навесні був звільнений за порушення присяги за участь у хабарництві начальника відділу правозахисної діяльності, протидії корупції та злочинності у сфері транспорту Закарпатської облпрокуратури Олега Поповича, викритого в отриманні хабара в розмірі 8000 доларів. Про це повідомляє джерело Прокурорської правди у відомстві.

Нагадаємо, в травні 2014 слідство встановило, що Попович у змові з низкою інших співробітників обласної прокуратури вимагали гроші у свого колеги-правоохоронця – начальника відділу УМВС на Львівській залізниці. Натомість вони пообіцяли закрити очі на його протиправну діяльність і не вносити дані до Єдиного реєстру досудових розслідувань.

По всій видимості, міліціонеру необхідна сума здалася сильно завищеною, тому він звернувся в центральний апарат СБУ, співробітники якої і провели спецоперацію з викриття прокурора-хабарника.

Цікаво, що хабар в травні 2014 бралася з усіма пересторогами, її поділили на кілька траншів. Перший – 2000 доларів – був переданий прокурору через його посередника-юриста у Львові, другий (теж 2 тисячі доларів) – через іншого посередника, приватного перевізника, на трасі Мукачево – Ужгород біля Мукачева. А під час передачі третього траншу (4000 доларів) другого посередника затримали разом з грошима.

Тоді було відкрито кримінальне провадження за ч.4 ст. 368 Кримінального кодексу (одержання службовою особою, яка займає відповідальне становище, неправомірної вигоди, поєднане з вимаганням). Санкція статті передбачає позбавлення волі на строк від 5 до 10 років з позбавленням права обіймати певні посади та конфіскацією майна.

При цьому, в ході спецоперації співробітники СБУ затримали ще кількох працівників прокуратури Закарпатської області, що мають відношення до транспортної сфери. Зокрема, у ЗМІ згадувалися прізвища Закарпатського прокурора з нагляду за додержанням законів у транспортний сфері Ігоря Сехін, а також прокурора відділу Богдана Біловар.

У свою чергу, джерело Прокурорською правди пов’язує нинішнє відновлення Богдана Біловар на посаді з персоною його двоюрідного брата – колишнього прокурора Мукачева та екс-заступника прокурора Ужгорода, нинішнього керівника управління внутрішньої безпеки Закарпатської облпрокуратури Руслана Біловар.

Призначення Руслана Біловар фактичним відповідальним за проведення люстрації в обласному відомстві було здійснено за погодженням з ГПУ. При цьому сам прокурор підпадає під дію закону “Про очищення влади”, так як очолював прокуратуру Мукачево з 2011 по 2013 роки (два роки тому невідомі спалили йому новенький позашляховик Mercedes ML-350, записаний на його матір, за 110 тисяч євро – причому в День працівників прокуратури), а пізніше виконував обов’язки прокурора Ужгорода нібито на час відпустки тодішнього прокурора Ужгорода Івана Штефанюка. Після зміни влади в жовтні 2014 Руслан Біловар був призначений на посаду прокурора відділу протидії правопорушенням у територіальних управліннях внутрішньої безпеки і захисту працівників прокуратури ГПУ (з місцем дислокації в прокуратурі Закарпатської області).

Прокурорська правда