В Ужгороді буде пам’ятник героям України

Небесна сотня, полеглі Герої та ті, що зараз захищають нашу країну – всі вони мають бути увіковічені в історії.

Голови Закарпатської ОДА Василь Губаль та облради Володимир Чубірко звертаються до краян з ідеєю, яку, як вважають, варто обговорити. Мова про меморіали тим, хто поклав життя за свободу, європейський вибір та суверенність і соборність України.

Керівники краю пропонують у фойє адмінбудівлі ОДА облаштувати пам’ятну стіну з портретами загиблих закарпатців – учасників АТО, на яких будуть фото, інформація про вояків, а поруч горітимуть свічки. Мета відкриття своєрідної галереї Героїв – щоби краяни та гості області завжди пам’ятали тих, хто віддав життя за соборність держави. Але спершу таку пропозицію запропонують для розгляду родинам військових… Також є задум не вести мову лише про загиблих, а й влаштувати дещо символічне загалом на честь тих, хто воює за Україну.

Наступна ж ідея – оголосити громадське обговорення та відкритий конкурс на проект пам’ятника загиблим Героям в Ужгороді (як Небесної сотні, так і полеглих від збройного конфлікту солдатів). Це, на думку керівництва області, доречно зробити вже, не очікуючи, доки влада обласного центру нарешті вирішить, певно, “нагальніші” чи “важливіші” для них питання та зглянеться на потребу вшанувати пам’ять цих людей.

На спільну думку Василя Губаля і Володимира Чубірка, такий проект слід втілювати тільки в форматі широкого громадського й експертного обговорення. Також, вочевидь, не має йтися про бюджетні кошти – варто розглядати можливість залучення фінансування від меценатів чи застосовувати формат на кшталт “спільнокошту”.

Закарпатська влада уже наступного тижня ініціюватиме зустріч стосовно цих намірів, адже є спільна думка, що пам’ять загиблих в цей страшний рік за Україну варто увічнювати вже, не очікуючи, доки про них напишуть в підручниках історії. Отже, небайдужі, а в тому числі і професійні митці, запрошуються до висловлення думок стосовно можливих майбутніх меморіалів.

Прес-служба Закарпатської ОДА