Нацбанк наказав знищувати гроші, які їх неможливо вивезти

Національний банк України зобов’язав територіальні управління та банки у разі неможливості вивезення готівки та інших цінностей за надзвичайних обставин забезпечувати їх знищення.

Відповідна постанова від 8 грудня оприлюднена на сайті регулятора.

“У разі неможливості вивезення готівки за межі територіального управління начальники територіальних управлінь забезпечують під контролем керівників підрозділу готівкового обігу і касових операцій та в межах технологічної зони контролю відеокамер типу С пошкодження готівки в грошовому сховищі територіального управління. Готівка може бути пошкоджена розчинами, що фарбують чи склеюють, штампом “Неплатіжна” або обрізанням/обпалюванням 50% від загальної площі або в інший спосіб, що забезпечить втрату платіжних ознак грошових знаків”, – ідеться у документі.

Факт пошкодження готівки має бути оформлено актом у довільній формі із зазначенням номіналу, кількості, суми та способу пошкодження (зазначаються вид та колір використаних речовин, інші характерні ознаки пошкоджень – приблизна площа відсутніх частин банкнот, вид перфорації тощо) за підписом усіх залучених до цієї роботи працівників територіального управління. Один примірник акта надсилається до Національного банку.

В Нацбанку поінформували, що відшкодування фінустановам коштів за знищену готівку буде здійснюватися на підставі акту про знищення готівки, за пошкоджену готівку – у разі передачі до територіального управління пошкодженої готівки разом з відповідним актом.

Також постанова зобов’язує банкірів у разі неможливості вивезення комп’ютерного обладнання вжити відповідних заходів щодо знищення інформації на жорстких дисках “шляхом фізичного руйнування або іншим шляхом (у тому числі допускається застосування спеціального програмного забезпечення), що унеможливлює відновлення інформації”. У першу чергу знищенню підлягають жорсткі диски серверного обладнання та ті, що містять інформацію з обмеженим доступом.

http://www.ukrinform.ua