16 грудня – цей день в історії України та світу

Найцікавіші факти і дні народження найбільш неординарних особистостей, які залишили свій слід в історії України і світу.

1637 – Бій повстанців під проводом Павла Бута (Павлюка) під Кумейками з польською армією.

1773 – “Бостонське чаювання” – мешканці міста Бостон захопили та викинули у море велику кількість чаю, на знак протесту проти митної політики Великої Британії. Дії, що Велика Британія вжила було у відповідь, стали одним з причин американської війни за незалежність

1899 – заснований футбольний клуб «Мілан», що на теперішній час є одним з найбільш титулованих клубів світу.

1966 – публікація «Цитат Мао Цзедуна» в Пекіні. У роки китайської культурної революції негласним розпорядженням було, щоб кожен китайський громадянин мав примірник «Цитата». Хунвейбини могли зажадати від будь-якого підозрілого особи пред’явити цитатник або привести на пам’ять уривок звідти; невиконана вимога могла привезти до побиття.

1991 – Проголошення незалежності Казахстану.

1997 – 685 дітей з нападами епілепсії доставлено в лікарні Японії після перегляду 38-ої серії мультфільму про покемонів. Ця серія «покемонів» більше не демонструвалася в жодній країні.

16 грудня народились:

1770 — Людвіг ван Бетховен, німецький композитор, автор великої кількості пісень ,увертюр, кантат, оперет, і лише однієї опери «Фіделіо».

1790 — Леопольд I, король Бельгії з 1831 року. 21 липня 1831 він урочисто в’їхав на білому коні в столицю свого королівства – Брюссель і склав присягу на вірність бельгійському народу і конституції. Цей день в Бельгії вважається одним з головних національних свят.

1857 — Едвард Емерсон Барнард, американський астроном. Вів спостереження планет і слабких зірок. Отримав численні знімки Чумацького Шляху і туманностей. Відомий вивченням темних туманностей.

1866 — Василь Кандінський, російський живописець, графік і теоретик образотворчого мистецтва, один з основоположників абстракціонізму.

1872 — Антон Іванович Денікін, російський військовий діяч, генерал-лейтенант російської армії, герой російсько-японської війни, головнокомандувач антибільшовицькими силами Півдня Росії під час громадянської війни 1918-20 у Росії.

1917 — Артур Чарльз Кларк, англійський письменник-фантаст. Відомий зокрема спільною роботою зі Стенлі Кубриком зі створення культового фільму «Космічна одіссея 2001». У 1999 році Кларк отримав лицарське звання від королеви Єлизавети II.

1946 — Олександр Іванович Некрасов, український композитор, автор оркестрової, хорової, камерно-вокальної та інструментальної музики, творів для дітей, поетичних творів.

1971 — Пол ван Дайк, наразі найвідоміший трансовий діджей світу, один з найвідоміших продюсерів світу електронної музики.

http://www.parta.com.ua