На Закарпатті боряться з гральним бізнесом

Наразі правоохоронці шукають гральні зали в Ужгороді

Лише за тиждень відпрацювань закарпатська міліція викрила 17 кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.203-2 Кримінального кодексу України (зайняття нелегальним гральним бізнесом). Від тіньових ділків вилучають гральну апаратуру, а самих їх притягають до кримінальної відповідальності.

Останнім часом в Україні посилено боротьбу з нелегальним гральним бізнесом. Міліція припинила діяльність 2241 підпільних ігротек, 800 букмекерських контор, незаконних казино, покер-клубів тощо. В тіньових ділків вилучено 27 тисяч одиниць грального обладнання, 200 млн. грн. тіньових коштів. За даними фактами розпочато 236 кримінальних проваджень.

Для порівняння, держбюджет щороку втрачає від діяльності підпільного грального бізнесу стільки коштів, як бюджет Національної гвардії, бійці якої гинуть за Україну на війні. Тому вимога міністра внутрішніх справ України Арсена Авакова категорична: повна ліквідація незаконного грального бізнесу, у якій би формі він не існував! Адже він, окрім тінізації коштів, ще й руйнує долі тисяч людей, які часто забирають останню копійку з сім′ї чи йдуть на скоєння злочинів, аби вдовольнити свою «гральну» хворобу…

Позитивні здобутки в плані протидії та ліквідації на території області грального бізнесу має й закарпатська міліція.

За інформацією УДСБЕЗ УМВС області, за 11 місяців поточного року доЄдиного реєстру досудових розслідувань внесено 14 кримінальних проваджень за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч.1 ст.203-2 Кримінального кодексу України (Зайняття гральним бізнесом).Повідомлено про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень 9-ти особам. Закінчено досудове розслідування та направлено до суду з обвинувальним актом 3 кримінальних провадження.

Лише за останній тиждень, за період з 11 по 17 грудня, до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено 17 кримінальних правопорушень, передбачених ч.1 ст.203-2 ККУ. Припинено діяльність 14 гральних закладів, вилучено 108 одиниць грального обладнання, серед яких 66 комп’ютерів, 14 гральних апаратів, 28 лотерейних терміналів тощо.

Так, слідчим Хустського міськвідділу міліції розпочато кримінальне провадження за фактом функціонування в м.Хуст закладу, де надавались послуги в сфері грального бізнесу.

Аналогічне провадження розпочато слідчим Тячівського РВ УМВС, за фактом функціонування грального закладу в смт.Солотвино.

В селищі В.Бичків Рахівського району вилучено 4 гральні апарати, 8 одиниць комп’ютерної техніки; в самому Рахові правоохоронці вилучили 8 одиниць комп’ютерної техніки в одному приміщенні, ще 13 – в іншому.

У м.Виноградів працівники ДСБЕЗ виявили та вилучили 3 гральні автомати. В с. Грушово Тячівського району – 5 ігрових автоматів. У Перечині вилучено 2 лотерейних термінали. Хустські міліціонери виявили в місті гральний заклад, звідки вилучили 8 лотоматів. Стільки ж лотоматів вилучено вм.Виноградово. Ще 10 – у м.Берегові.

– Робота в даному напрямку продовжується, – коментує начальник УМВС України в Закарпатській області полковник міліції Сергій Шаранич. – Моя вимога, як і нашого міністра Арсена Авакова, категорична – не повинно бути не те, що самих підпільних ігротек, але й навіть вивісок на них! Ми залучаємо до боротьби з незаконним гральним бізнесом і представників громадськості краю та журналістів. Повідомляйте в міліцію адреси підпільних ігрових залів, прізвища причетних до цього ділків – наша реакція буде миттєвою та дієвою.

На даний час міліція відпрацьовує м.Ужгород на предмет виявлення незаконних залів гральних автоматів і вилучення апаратів. Про результати відпрацювань ми повідомимо окремо.

СЗГ УМВС України в Закарпатській області