Далай-лама: застосування сили припустиме лише зі співчуття

Застосування сили припустимо в певних ситуаціях, але тільки при альтруїстичній мотивації – зі співчуття, заявив Далай-лама XIV у відповіді на запитання одного з півтори тисячі буддистів, які приїхали на його вчення в Делі.

“Якщо за жорсткою протидією злу стоїть співчуття, така протидія припустимо”, – сказав Далай-лама, розмірковуючи про можливість використання сили заради захисту близьких, відновлення справедливості та в інших особливих випадках.

За його словами, людина, що здійснює неблагі вчинки, шкодить собі і може себе загубити. “Потрібно постаратися зупинити її, не дозволити їй зробити неблаге діяння, але керуючись альтруїстичною мотивацією”, – підкреслив духовний лідер буддизму.

У приклад він навів буддійські божества, які постають у гнівному вигляді, за яким, тим не менш, приховується співчуття.

“Терпіння не означає, що ми повинні миритися з будь-якими поганими вчинками інших людей. Терпіння означає не гніватися на того, хто коїть щось погане, а пробачати”, – пояснив Далай-лама.

Далай-лама – лаурет Нобелівської премії миру, невпинно пропагує такі основоположні цінності як любов і співчуття, ненасильство і доброту, терпіння і вміння пробачати. З 2009 року він щорічно проводить в Індії вчення для паломників. Цього року вони проходили з 17 по 19 грудня в конференц-залі готелю Кемпінський Ембіенс у Делі.

http://religions.unian.ua