Втрачену пам’ять можна відновити

Вчені вважають, що можна відновити з’єднання між клітинами мозку, сприяючи регенерації нервової системи. Це дозволить зміцнити пам’ять.

Протягом багатьох десятиліть більшість нейробіологів вважали, що спогади зберігаються в синапсах – з’єднання між клітинами мозку, або нейронах, які руйнуються хворобою Альцгеймера. Результати нового дослідження свідчать про хибність цієї теорії.

“Довгострокова пам’ять не зберігається в синапсах. Тому спогади не втрачаються безповоротно, якщо самі нейрони цілі. Пам’ять можна реконструювати, запустивши відновлення зруйнованих синаптичних зв’язків. Це буде не легко, але це можливо”, – сказав Девід Гланзман, старший автор дослідження і професор Каліфорнійського університету.

Такі оптимістичні висновки не поширюються на хворих з пізньою стадією розвитку захворювання. Якщо вмирають нейрони, спогади не можуть бути відновлені.

Вчені прийшли до даних висновків після проведення дослідів над морськими равликами, навчивши їх запам’ятовувати електричні розряди. У відповідь на вплив равлики запускали захисний механізм – виділявся серотонін, і росли синапси – який діяв кілька днів, що дозволяло захистити довгострокові спогади. “Довготривала пам’ять забезпечується зростанням нових синаптичних зв’язків за рахунок серотоніну”, – прокоментував експеримент Девід Гланзман.

Коли формується довгострокова пам’ять, мозком виробляються нові білки, які беруть участь у створенні нових синапсів. Якщо цей процес порушується, наприклад, при струсі головного мозку, білки не можуть бути синтезовані і довгострокові спогади не зберігаються. Ось чому люди не можуть пригадати, що з ними сталося за кілька хвилин до струсу мозку.

Професор Гланзман сказав, що дослідження над морськими равликами будуть продовжуватися в цілях вивчення відновлення синапсів та пошуків методів лікування хвороби Альцгеймера.

http://health.unian.ua