Site icon zakarpatpost.net

Втрачену пам’ять можна відновити

Вчені вважають, що можна відновити з’єднання між клітинами мозку, сприяючи регенерації нервової системи. Це дозволить зміцнити пам’ять.

Протягом багатьох десятиліть більшість нейробіологів вважали, що спогади зберігаються в синапсах – з’єднання між клітинами мозку, або нейронах, які руйнуються хворобою Альцгеймера. Результати нового дослідження свідчать про хибність цієї теорії.

“Довгострокова пам’ять не зберігається в синапсах. Тому спогади не втрачаються безповоротно, якщо самі нейрони цілі. Пам’ять можна реконструювати, запустивши відновлення зруйнованих синаптичних зв’язків. Це буде не легко, але це можливо”, – сказав Девід Гланзман, старший автор дослідження і професор Каліфорнійського університету.

Такі оптимістичні висновки не поширюються на хворих з пізньою стадією розвитку захворювання. Якщо вмирають нейрони, спогади не можуть бути відновлені.

Вчені прийшли до даних висновків після проведення дослідів над морськими равликами, навчивши їх запам’ятовувати електричні розряди. У відповідь на вплив равлики запускали захисний механізм – виділявся серотонін, і росли синапси – який діяв кілька днів, що дозволяло захистити довгострокові спогади. “Довготривала пам’ять забезпечується зростанням нових синаптичних зв’язків за рахунок серотоніну”, – прокоментував експеримент Девід Гланзман.

Коли формується довгострокова пам’ять, мозком виробляються нові білки, які беруть участь у створенні нових синапсів. Якщо цей процес порушується, наприклад, при струсі головного мозку, білки не можуть бути синтезовані і довгострокові спогади не зберігаються. Ось чому люди не можуть пригадати, що з ними сталося за кілька хвилин до струсу мозку.

Професор Гланзман сказав, що дослідження над морськими равликами будуть продовжуватися в цілях вивчення відновлення синапсів та пошуків методів лікування хвороби Альцгеймера.

http://health.unian.ua

Exit mobile version