7 найбільш знакових економічних подій 2014 року

Від вершини корупції «Межигір’я» – до дірок у бюджеті при нестачі газу, вугілля та світла.

2014-й був дуже важким роком для економіки України Таких глобальних економічних втрат, як 2014 року, в Україні за останні роки не було. Росія відібрала Крим, “паралізувала” Донбас. ВВП України впав, промисловість рахує збитки, державі не вистачає газу, вугілля та електроенергії, долар за рік подорожчав удвічі, ціни на продукти злетіли на 20% і більше, постійно ростуть тарифи на комунальні послуги, інфляція до кінця року може сягнути 25 відсотків.

А ще наприкінці весни Україна ледве “відбилася” від дефолту. Врятували кредити із Заходу, в першу чергу від Міжнародного валютного фонду. Не було б кредитів (яких отримали майже 10 мільярдів доларів протягом року) – були б ще гірші показники в економіці. Протягом року в Україні “лопнули” понад три десятки комерційних банків. Деякі з них і досі намагаються врятувати. Експерти прогнозують, що найближчим часом великі фінансові проблеми можуть виникнути ще в десятка банків. Такими проблемами запам’ятається 2014-й. Чим ще був знаменний фінансовий рік, що минає, читайте в огляді ТСН.ua.

УГОДА ПРО АСОЦІАЦІЮ УКРАЇНИ З ЄВРОСОЮЗОМ

Цей документ став головною причиною всіх бід українців у 2014 році. Його не захотів у 2013-му підписувати екс-президент Віктор Янукович, через це почався Євромайдан, це стало поштовхом до вторгнення Росії в Україні, до анексії Криму (збитки Київ оцінив у понад один трильйон гривень), до військових дій на Донбасі (збитки ще не порахували, але Україна втратила 20% своєї економіки). Угоду про асоціацію України з Євросоюзом підписували в два етапи. У березні підпис під її політичною частиною поставив прем’єр-міністр Арсеній Яценюк, а в червні – новообраний президент Петро Порошенко. Політична частина почала діяти з листопада, а запровадження зони вільної торгівлі України з ЄС відклали на початок 2016 року. Усе – через вимоги та шантаж усе тієї ж Росії. Тож економічного дива від асоціації в Україні поки не сталося. Навпаки – 2014-й держава закінчує із величезними кредитами, спадом в промисловості та дірявим бюджетом.

ДОЛАР І ЄВРО ПОДОРОЖЧАЛИ ВДВІЧІ

Із початку року, а особливо після анексії Росією Криму та початку бойових дій на Донбасі, коли Україна втратила економічні ресурси (зокрема, лише на Донбасі було зосереджено 20% економіки держави) гривня почала різко “худнути”. За рік вона знецінилася вдвічі. Долар на початку 2014-го був по 7,99 гривні, а завершив він рік по 15,76. Євро відповідно також подорожчав майже вдвічі – із 11,04 до 19,23 гривні.

АНЕКСІЯ КРИМУ РОСІЄЮ ТА ВІЙНА НА ДОНБАСІ

Москва нахабно відібрала Крим в України в березні 2014 року після так званого “референдуму” під дулами автоматів російських “зелених чоловічків”. Крим після того став, по суті, островом. Бо відрізаний як від України блокпостами та блокуванням росіян, так і від Росії – єдина паромна переправа через Керченську протоку періодично не працює, а взимку майже взагалі не працює через погодні умови.

Збитки від анексії Криму офіційний Київ оцінив у один трильйон і 80 мільйонів гривень. Це – попередня сума, що фігурує у підготовчих документах щодо позову проти Росії через анексію півострова.

Крим нині нагадує вкрадений дорогий мобільний телефон без зарядного пристрою. Майже всі енергоресурси та вода постачаються на півострів із материкової частини. Крім того, продукти також туди завозили з України. Відповідно Крим цього року мав провальний курортний сезон, ціни на продукти зросли вдвічі-втричі, Київ зупинив залізничне та автобусне сполучення з півостровом (офіційне пояснення – щоб терористи та провокатори звідти не могли пробратися на материкову частину України).

Не кращі, а ще гірші справи на Донбасі, де вже дев’ятий місяць поспіль триває неоголошена війна. Україна втратила 20% економіки через бойові дії на Сході України. Порахувати всі збитки поки немає можливості, але відомо єдине – Україна відбудовуватиме зруйнований Донбас роками.

ЕНЕРГЕТИЧНИЙ ГОЛОД ТА ЗАЛЕЖНІСТЬ ВІД РОСІЇ

Восени Україна опинилася на порозі енергетичної катастрофи. Державі не вистачає газу, адже Росія півроку не хотіла його нам постачати. Україні не вистачає вугілля, яке нині дуже складно вивезти з окупованого Донбасу. А відповідно в країні почалися віялові відключення світла. Вугілля Україна почала купувати в Південно-Африканській республіці. Із Росією нарешті домовилися про постачання газу, вугілля та електроенергії.

Крім того, Україна постачає реверсом російський газ через Європу. І ціни там нижчі, ніж купувати блакитне паливо напряму в Росії.

Через обвал цін на нафту на світовому ринку наступного року Москва пообіцяла знизити вартість газу для України до 340-360 доларів за тисячу кубометрів.

Проте нестача енергоресурсів б’є по гаманцях звичайних українців – тарифи постійно зростають і продовжуватимуть рости і в 2015 році.

ТОРГОВЕЛЬНА ВІЙНА

Росія вже вісім років поспіль веде торговельну війну з Україною. Під заборону ввезення в РФ уже потрапляли кондитерські вироби, молочні продукти, сири, м’ясо та інші товари. Україна так нічого й не заборонила ввозити. Хоча наприкінці літа – на початку осені уряд активно хвалився, що ось-ось введе санкції і навіть з’являлися списки можливих заборон. Проте все це залишилося лише балачками.

ОБВАЛИВСЯ РУБЛЬ ТА ЕКОНОМІКА РОСІЇ

Обвал російського рубля українці сприймали так же позитивно, як і зміцнення гривні чи перемоги на фронті на Донбасі. Така радість – через анексію Кремлем Криму та розв’язання війни на Сході України – чим слабша Росія економічно, тим більше шансів, що вона таки забереться з України.

Рубль, як і гривня, також знецінився на валютному ринку вдвічі. Проте були в його падінні і дні, коли долар і євро дорожчали майже втричі. Таким чином “дерев’яний” став лідером у світі за валютним знеціненням. Причин тут кілька – введені Заходом санкції проти Москви через її агресію проти України, а також падіння майже вдвічі за рік світових цін на нафту. А, як відомо, економіка РФ наполовину залежить від вартості “чорного золота”. Експерти прогнозують, що нафта із нинішніх 56 доларів подешевшає ще втричі – до 20 доларів за барель. Світові лідери-видобувники готові до такого обвалу. Російська економіка – зовсім ні.

“МЕЖИГІР’Я” І ЗОЛОТИЙ БАТОН

Тема втечі екс-президента Віктора Януковича відкрила Україні і світові неймовірні масштаби корупції в країні та крадіжки державних грошей. Світ допомагає “виловлювати” гроші в різних банках на всій планеті та заморожує рахунки. Проте Україні ті гроші так і не повернулися поки що.

Вершина корупції – вже колишня резиденція Януковича “Межигір’я”, що вразила своєю нечуваною розкішшю та неймовірною тратою грошей. А золотий батон, який свого часу подарували Януковичу і який також, як і його господар, десь хутко зник, став своєрідним символом корупції.

І саме боротьба з корупцією стане одним із завдань для влади в 2015 році. Україна змушена буде побороти не лише бюрократичну машину, а й затягнути паски, бо економіка України ще не вихворілася, їй ще потрібна реанімація, а потім – реабілітація. І лише з 2016-го українцям обіцяють краще життя. Тож 2015-й буде роком матеріального терпіння, урізання і тотальної економії.

А ще Україна зустрічає Новий рік із новим держбюджетом, у який заклали реформи. Наскільки вони будуть кардинальними та дієвими, покаже вже наступний фінансовий рік.

http://tsn.ua